Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. juni 2000 kl 21.00 Frem fra glemselen

Frem fra glemselen (t)


NRK2 fredag 30. juni kl 21.55
Nobody\'s business

Mental boksekamp

I denne amerikanske dokumentarfilmen konfronterer regissøren Alan Berliner sin sta, reserverte gamle far, søker hans familiehistorie og forbinder fortiden med nåtid og framtid. Det blir en mental boksekamp, for faren stiller ikke gjerne opp når sønnen ønsker å lage et filmportrett av ham.

\"Jeg er bare en helt vanlig mann som har levd et helt vanlig liv. Jeg var i hæren, jeg giftet meg og oppfostret en familie - og arbeidet hardt. Det er det hele. Det er ingenting å lage film om,\" mener Oscar Berliner.

Men regissør Alan Berliner engasjerer sin far - meget mot hans vilje - som hovedperson i denne skarpt observerte og rørende studien om en families historie og minner. Faren gir gjennom hele filmen tydelig uttrykk for at han misliker sønnens spørsmål om deres felles fortid. Han synes spørsmålene både er uvesentlige, uviktige og uinteressante.

I dette komplekse filmportrettet møtes fortid og nåtid, generasjonskonfliktene kommer til syne og grensene for familiens liv blir trukket i alle retninger. Men her er også rom for forsoning.

Familiens historie
\"Nobody\'s business\" er oppfølgeren til \"Intimate stranger\" hvor Alan Berliner tok for seg
sin mors familie. Han bruker både kjernefamilien og storfamilien som et slags levende laboratorium i sitt forsøk på å avdekke familiens mysterium, slektshistorie og arv.

Ved å gjøre det personlige allmenngyldig har regissøren Alan Berliner oppnådd å gjøre \"Nobody\'s business\" til en film som angår oss alle.

NRK2 fredag kl 21.55

Bilde
Far og sønn - Oscar og Alan Berliner.

Amerikansk dokumentarfilm (1996)
Regi: Alan Berliner

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41