Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 10. april 2007 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Skilek i Sunnmørsalpene

Ut i naturen:  Et følge på fem på vei opp mot Saudehornet i Sunnmørsalpene (Foto: NRK)
Ut i naturen: Et følge på fem på vei opp mot Saudehornet i Sunnmørsalpene (Foto: NRK)
Isblå og nydrysset ligger toppen der - 1300 meter over havet og omkranset av forrevne, snødekte tinder så langt øyet kan se. Et følge på fem klatrer oppover den steile fjellsiden på ski – stadig på vakt for skredfaren. Kommer alle til topps på Saudehornet? Og ikke minst, helskinnet ned den stupbratte utforkjøringen?

Ørsta er utgangspunktet for den snødekte turen i de vidgjetne Sunnmørsalpene, dette uimotståelig vakre og ville fjellpartiet på Nordvestlandet. Himmelsjå kaller de det, der fjellet møter himmelen. Vakrere blir det ikke i den skarpe vårsolen. Men temperaturøkningen skaper også en fare når den blir kombinert med store mengder nysnø og kraftig vind. Skredfaren øker, og fjellguiden Christer Lundberg Nes viser hvordan vi kontinuerlig kan sjekke skredfaren underveis. Men programleder Monika Blikås klarer likevel ikke å bli helt trygg.

Smådyr under snøen
Det snødekte vinterfjellet kan se forfrosset og livløst ut. Men langt der nede, under snøen, er det fullt av bitte små kropper. Små prikker av noen barskinger som har utviklet unike egenskaper for å overleve i den strenge vinterkulden i påvente av den livgivende våren. Forsker Marianne Heggen ved Universitetet i Bergen er med for å lete etter skjult liv i Sunnmørsalpene. Hva finner hun?

Hanne ser lyset
På havbunnen fins det selvlysende dyr, noe reporter Hanne Aass er fascinert av. Hun får med seg bløtbunnseksperten Frode Olsgard ut i Oslofjorden for å se om de kan grave fram dyr som kan lyse i mørket helt av seg selv. Kari Toft holder seg også i fjæra, men i et litt mer alvorlig ærend. Hun sjekker hvordan kystnaturen klarer seg etter Server-ulykken på Fedje, der tonnevis av olje rant ut og havnet i fjæra. Klarer naturen å rydde opp selv?

Egenprodusert magasin fra Naturredaksjonen NRK Hordaland
Programansvarlig: Monika Blikås, tlf: 47 81 73 96
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no