Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. februar 2008 kl 21.25 Hvem var Jason Bourne?

Agent med hukommelsestap

Hvem var Jason Bourne? Jason Bourne (Matt Damon) tilbyr kvinnen Maria (Franka Potente) penger for å kjøre ham til Paris. (Foto: Universal)
Hvem var Jason Bourne? Jason Bourne (Matt Damon) tilbyr kvinnen Maria (Franka Potente) penger for å kjøre ham til Paris. (Foto: Universal)
En mann blir trukket livløs opp av vannet utenfor Frankrike, med to kulehull i ryggen. Mannen har hukommelsestap, og han aner ikke hvem han eller hva han er. Men han har et kontonummer plassert under huden. Kontonummeret leder ham til en bankboks full av penger og ulike pass.

Han er Jason Bourne, og det viser seg at han har mektige fiender. Mens han oppsøker bankboksen i Zürich, blir han forfulgt av sikkerhetsvakter fra det amerikanske konsulatet i byen. Han skjønner fort at han ikke kan stole på noen, og tilbyr en tysk sigøynerkvinne, Maria, ti tusen dollar for å kjøre ham til Paris.

Underveis møter han flere personer som ønsker at han skal forsvinne, og Bourne oppdager at han er overraskende dyktig i kamp og at han snakker flere fremmede språk. Begge deler kan tyde på at han har arbeidet som spion og leiemorder – men for hvem? Med Marias motvillige hjelp nærmer Bourne seg sannheten, noe CIA-sjefene vil holde skjult for enhver pris.

Om filmen
Filmen er basert på bestselgeren til den avdøde forfatteren Robert Ludlum, og det er andre gang den blir filmatisert. Den første gangen var i 1988, da det ble laget en tv-versjon av boken. Historien i Ludlums bok finner sted under Den kalde krigen, men filmen utspiller seg i dagens Europa, hvor fiendebildet er noe annerledes, men ikke mindre spennende.

Sendt tidligere.

Amerikansk thriller (2002)
Originaltittel: "The Bourne Identity"
Med Matt Damon (Jason Bourne), Franka Potente (Maria Kreutz), Clive Owen (Professoren), Chris Cooper (Ted Conklin), Brian Cox (Ward Abbott)
Regi: Doug Liman