Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 7. mai 2004 kl 20.05 Fakta på lørdag: Heftige Jensen

Filmregissøren Knut Erik Jensen

Knut Erik Jensen, Norges mest kontroversielle filmregissør, blir portrettert i
Knut Erik Jensen, Norges mest kontroversielle filmregissør, blir portrettert i "Fakta på lørdag" (Foto:Erik Thallaug )
Knut Erik Jensen har over 30 år bak seg som filmskaper. Med sitt sterke engasjement har han skapt både begeistring og forargelse. Hva er det som har formet ham som kunstner, hva er bakgrunnen for hans sterke meninger? I kveld blir han portrettert I "Fakta på lørdag".

Jensen har vært intervjuet i forbindelse med sine filmer tidligere. Mange kjenner derfor til hans radikale synspunkter og særegne produksjoner. Dette programmet går lengre. Det skal fortelle hvem mannen er og hvilket miljø som har skapt ham. Mye av forståelsen for hans uttrykk og filmer, ligger i forståelsen av hans oppvekst og bakgrunn i Finnmark.

Provinsen og sentrum
Knut Erik Jensen ble født i Honningsvåg i 1940, og har sine første minner fra en evakueringsleir utenfor Harstad. Krigen og gjenreisingen i nord er et sterkt element i hans identitet og fortellinger.

Honningsvåg har hatt et internasjonalt miljø i Knut Eriks tid. Engelske, spanske og andre lands trålere var vanlige på havnen, likeså trålergaster i gatene. Cruisebåter har brakt turister fra hele verden innom, på vei til Nordkapp. Småhandel og prat var vanlig.

I tillegg er Russland et naboland. Russerne var populære frigjørere etter krigen. I Finnmark har sympatien og kontakten med russerne i stor grad holdt seg, til tross for jernteppet og den kalde krigen.

Knut Erik fikk altså tidlig sterke, globale inntrykk. I denne verden var utkanten, med sitt folk og sin næring, sentrum. Det perspektivet har Knut Erik beholdt siden.

Norsk dokumentar, produsert av Program Riks, Tromsø
Programansvarlig: Stein Åge Isaksen, tlf: 93 06 65 34
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83