Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. juni 2004 kl 22.00 Fakta på lørdag: Prins William

Kongsemne på vent


Prins William er tronarving i et av Europas mektigste kongehus. I forkant av hans 21-årsdag i fjor sommer undersøkte BBC hvordan det artet seg å være tronarving f.eks. under middelalderen – og i dag. Hvordan var prins Charles av Wales’ oppdragelse sammenlignet med den prins William får?

Programmet er i to deler, sendes i Fakta på lørdag og ble laget til prinsens 21-årsdag i fjor sommer. Bl.a. trekker det inn en rekke eksempler fra fortiden og viser hvordan prins William i sitt voksne liv kan unngå å gjøre noen av de av feilene hans forgjengere har gjort.

Hvordan være prins
Men den framtidige tronpretendent skal foreløpig være prins, formodentlig i mange år ennå. Programmet viser hva som gjelder for en prins som også er et kongsemne på vent.

Hva er et "must" for prins William og hva ikke?

I løpet av tiden som er gått, har kongelig polo-sport overtatt for ridderturneringer med hest og lanse.

Høflig konversasjon er kommet i stedet for rojalistisk brutalitet.

Mangt er forandret, men fremst på agendaen står likevel alltid oppdragelsen til å være konge, viser BBC-dokumentaren.

Først på listen er problemet med å finne riktig make. Deretter kommer den militære karrièren. Så viktigheten av å delta i veldedighetsarbeid, og å unngå skandaler - sammen med det helt essensielle – aldri, aldri noensinne å stole på pressen.

Veier til målet
Så langt har prins Williams liv vært svært forskjellig fra det hans forgjengere har hatt.

Hans mor, Diana, valgte å innta en meget sentral rolle i guttens oppdragelse. Og fordi han ikke ble sendt på kostskole, har prins William lært seg å bli mer sosialt oppvakt enn sine forgjengere.

Uten at programmet hopper over den tragedie det var for unge prins William å miste sin mor, er det likevel ikke filmavis-versjonen av prinsens liv vi får i løpet av de to timene.

Prinsen og hans oppdragelse blir sammenlignet med mange unge menn som har vært i en lignende situasjon før ham – og med den veiledning de fikk.

Innkjøpt britisk program
Original tittel: Prince William – How To Be A Prince (A two-part documentary)
Produksjon: A BBC/Discovery Channel co-production (2003)
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57