Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. september 2004 kl 19.30 Puls

Forskning på tv

Anbjørg Sætre Håtun inviterer seerne til å bli med på en stor og uavhengig undersøkelse om sår hals i kveldens Puls. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Anbjørg Sætre Håtun inviterer seerne til å bli med på en stor og uavhengig undersøkelse om sår hals i kveldens Puls. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I samarbeid med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten kan Puls sine seere være med i en stor undersøkelse gjennom programmets nettsider. I tillegg skal det i kveld handle om et lokalsamfunn der frivillige har gått til innkjøp av hjertestarter for å redde liv.

Utover høsten skal Puls sammen med Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten utføre flere undersøkelser. I første omgang skal det handle om sår hals.

Naboer redder liv
I øykommunen Austevoll utenfor Bergen kan det ta lang tid for hjelpen å nå frem, og ved hjertestans teller hvert minutt når liv skal reddes. Mellom 70 og 80 % av alle hjertestans skjer i hjemmet, og av de 5 000 hjertestansene som skjer hvert år i Norge, er det bare 5 % som overlever. Det er tiden som avgjør hvem som dør og hvem som får leve – for hvert minutt som går før hjertet starter igjen reduseres sjansen for å overleve med 10 %.

I Austevoll gikk to grupper til innkjøp av hjertestartere for to år siden, og har måttet rykke ut flere ganger ved mistanke om hjertestans. De frivillige har fått opplæring av den kommunale helsetjenesten og ambulansetjenesten, og er ikke i tvil om at de vil redde liv.

Fedon Lindberg svarer
Indremedisiner Fedon Lindberg er på plass i studio for å svare på seernes spørsmål om helse og kosthold. Etter selve fjernsynsprogramme, fortsetter Anbjørg Sætre Håtun og Lindberg å svare seerne gjennom en halvtimes direktesending på Puls’ nettsider.

Eget ekspertpanel
Anbjørg Sætre Håtun er klar med en ny runde med helsemagasinet Puls. I tillegg til nyheter, forbruker- og livsstilsaker kan seerne i høst få svar på spørsmål av redaksjonens eget ekspertpanel, både på nett og i selve sendingen.

Ekspertene er Fedon Lindberg (kosthold og helse), Siri Aabel (alternativ behandling), Jørgen Skavlan (allmenn medisin), John Nikolaisen (sex og samliv), Jorunn Sundgot-Borgen (kropp og trening) og Finn Skårderud (psykisk helse).

Egenprodusert helsemagasin fra NRK Fakta
Prosjektleder: Marie Sjo
Programleder: Anbjørg Sætre Håtun
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252