Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 16. juni 2009 kl 21.25 Med livet som flyttelass

Minnenes verdi

Knut Andersen (94) skal flytte, og rydder opp i minner fra et langt liv. (Foto: Stig Andersen)
Knut Andersen (94) skal flytte, og rydder opp i minner fra et langt liv. (Foto: Stig Andersen)
Knut Andersen på 94 år skal flytte fra sitt romslige hjem til en liten omsorgsbolig. Hva skal en gammel mann ta med seg til livets siste fase? Opprydningen blir en møteplass mellom far og sønn, filmregissøren Stig Andersen.

Leiligheten Knut Andersen flytter fra, er fylt av minner og gjenstander fra et langt liv. De representerer det han alltid har vært opptatt av og snakket om - sine foreldre, ungdomsår med reising, livet med hustru og barn, yrkeslivet og alt det merkelige han fant på etter at han ble pensjonist.

Sammen med sin sønn, regissøren, produsenten og kunsthistorikeren Stig Andersen, begynner Knut på den enorme opprydningsjobben. Samtalene mellom far og sønn veksler mellom praktiske gjøremål og felles minner.

Blir med inn i fortiden
Gradvis gjør faren seg ferdig med sitt gamle liv. Stig Andersen filmer, og blir med inn i fortiden. Det er ikke alltid minner oppleves likt.

Etter hvert arbeider de to seg dypere inn i Knuts liv gjennom dikt, gamle fotografier og filmer, og mengder av ting som andre vil oppleve som søppel. Slik tegnes et bilde av et menneske og en tidsepoke som forsvinner med ham.

Til slutt er det ikke mange pappeskene som blir med på flyttelasset. Dette er siste stopp, men det har Knut et usentimentalt og humoristisk forhold til.

- Så lenge livet utfordrer meg, vil jeg fortsette å se fremover, sier han.

Norsk dokumentar (2009)
Medvirkende: Knut Andersen og Stig Andersen
Av Stig Andersen og Bjørn Engvik
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900