Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 29. desember 1998 kl 20.00 Et sirkusliv

Et sirkusliv (t)


NRK2 tirsdag 29. desember kl 20.00
Et sirkusliv

Trolle Rhodin - en svensk sirkuslegende

Med en farfar som var professor i tryllekunst og en far som var sirkusdirektør, var Trolle Rhodin nærmest forutbestemt til et liv i sirkusmanesjen. NRK2 viser i kveld et portrettprogram om den svenske sirkuslegenden.
Trolle Rhodin døde høsten 1997, bare noen måneder før han fylte 80 år. Svensk fjernsyn laget da et timelangt minneprogram om den høyt skattede entertaineren og sirkusdirektøren.

Det var mer eller mindre forutbestemt at Trolle Rhodin skulle vie sitt liv til sirkus og underholdning. Farfaren var den kjente tryllekunstneren Max Alexander. Hans far var sirkuslegenden Brazil Jack. Trolle Rhodin var ikke gamle karen da han opptrådte for første gang på farens sirkus. I 1942 startet Trolle Rhodin sitt eget sirkus, Cirkus Zoo. Han introduserte blant annet vannpantomimen i svensk sirkus, og han var først ute med tre manesjer, etter amerikansk modell.

På turné
Tidlig søkte Trolle Rhodin seg ut over Sveriges grenser. Han turnerte i Finland og Danmark. Han var først med sirkus på Island, og han tok til og med Cirkus Zoo til Midtøsten. På slutten av 50-tallet turnerte han i flere sesonger i Øst- Europa og besøkte land som det daværende Øst-Tyskland, Polen, Ungarn og Sovjetunionen. I løpet av disse årene knyttet han viktige kontakter med de statlige artistformidlerne bak jernteppet. Disse kontaktene skulle vise seg å bli av uvurderlig betydning da Trolle Rhodin senere ble artistsjef hos verdens største sirkus, amerikanske Ringling Brothers Barnum & Bailey.
Men da barna Trolle jr., Carlo og Diana i 1982 startet Cirkus Brazil Jack, begynte Trolle Rhodin å trappe ned sitt amerikanske engasjement for i stedet å satse på familiesirkuset.

Sirkushistorie
\"Et sirkusliv\" byr også på noen unike smalfilmopptak gjort av Trolle Rhodin selv. Blant annet får vi se opptak fra en turné med Cirkus Zoo i Sverige i 1943. Programmet bygger på to lengre tv-serier om Cirkus Brazil Jack som programskaperne Bengt-Åke Svensson og Christer Borg lagde for SVT i 1987 og -88. De inneholdt blant annet fyldige intervjuer med Trolle Rhodin, som vi får se deler av i kveldens minneprogram.
NRK2 onsdag kl 20.00

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Trolle Rhodin sammen med datteren Diana i Cirkus Brazil Jack. (Foto: Roger Wikstrøm,FLT-Pica/NTB Pluss)

Fakta - innkjøpt
Svensk produksjon , SVT Malmö
Originaltittel: Ett cirkusliv (1998)

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41

\0\0\0