Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. januar 2004 kl 22.30 Safari

Ny sesong med Safari

Programleder Marte Spurkland og Safari er tilbake med ti nye programmer. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland og Safari er tilbake med ti nye programmer. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Det er klart for en ny sesong med Safari, og i vårens første program tar reporterne og programleder Marte Spurkland oss med til Tokyo, London og Sevilla.

I november åpnet billedkunstneren Yoshitomo Naras utstilling "Nara Drawings 2003" i Tokyo, med hans tilsynelatende søte tegninger – små barn eller barneansikter i en barnetegning-aktig strek. På utstillingene hans kommer det folk som vanligvis aldri setter sine ben i et galleri, og mange av dem er unge japanere som ser noe mer enn det søte i tegningene hans.

Kunst for de unge
- Han uttrykker noe i dagens samfunn, vår generasjon, for oss… Det er ting som skjules i oss mennesker, og hos barn. En vag og udefinert følelse. En slags frustrasjonsgjørme som vi ikke greier å vise fram. Jeg føler at Nara uttrykker den for oss, sier Ichiro Tejima, en ung arkitekt.

– Etter at det begynte med de utstillingene, viste det seg at de som liker mitt arbeid er de unge, sier Nara selv til Safaris reporter Ninja Benneche. – De unge i ten- eller tyveårene har ikke penger til å kjøpe kunst, og det er de som liker mitt arbeid, ikke de rike eller samlere. Vanlige unge kunne ikke kjøpe min kunst, og derfor begynte jeg med bøker og t-skjorter.

At unge kan kjøpe en vekkerklokke eller et handlenett med hans kunst på har ikke gjort anerkjennelsen fra kunsteliten mindre.

Popfotografi og kunst
Reporter Charlotte Thiis-Evensen har vært i London og møtt den britiske billedkunstneren Annabelle Dalby. Hun har vært husfotograf for det legendariske popbandet Massive Attack i ett år, og har mange betraktninger om sitt eget arbeid som fotograf. Hva skiller det typiske popfotografiet fra et kunstfotografi? Hvordan er det å arbeide med et band, sammenlignet med å ta bilder i en kunstkontekst?

Ytringsfrihet i musikken
På en internasjonal musikkmesse for verdensmusikk i Sevilla mottok organisasjonen Freemuse en pris for sitt arbeid for ytringsfrihet for komponister og musikere. Reporter Marit Lie fulgte begivenheten i Spania, og har møtt organisasjonens leder Maira Korpe i hennes base i København.

Freemuse er knapt fire år gammel, men har allerede utarbeidet viktige rapporter om konkrete musikere og musikkmiljøer verden over, som har vært utsatt for forbud og utestenging.

I Sevilla har Safari møtt både musikere og musikkjournalister som kan fortelle om konkrete mennesker som i dag sitter fengslet, eller er utestengt fra sitt fag på en annen måte.

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252