Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 13. april 2001 kl 22.25 Bach i Buchenwald

Bach i Buchenwald (t)

NRK1 langfredag 13. april kl 22.25
Bach i Buchenwald

Fra himmelriket til dødsriket

Den estetisk elegante kulturhovedstaden Weimar, som blant annet har vært Johann Sebastian Bachs hjemby, ligger bare en liten biltur fra dødsleiren Buchenwald. Her ble 70.000 mennesker tatt av dage under krigen. Professor i religionspsykologi, Owe Wikström, tar oss med på en reise i Bachs fotspor fra Weimar til Buchenwald. Det blir også en reise fra lidelse til trøst.

Johann Sebastian Bach blir kalt den femte evangelist, og hans musikk har en åndelig dimensjon som forbinder mennesker til alle tider. Mannen bak verk som Mattheuspassionen og Johannespassionen har kanskje noe å si oss, 250 år senere? Wikström tror det.

Store kulturpersonligheter
Byen Weimar vil for alltid være knyttet til store kulturpersonligheter som Goethe, Nietzsche, Listz og Wagner. Bach bodde her mellom 1708 og 1717. Han kom hit fra Arnstadt, fordi han likte orgelet bedre i Weimar.

I denne tiden var Bach ansatt ved hoffet, og det ble en ganske tøff periode for den produktive komponisten, som skulle skrive en ny kantate hver søndag. I tillegg, eller kanskje framfor alt, skrev han orgelmusikk.

Lidelse og ondskap
Man kan ikke unngå å beundre den estetiske elegansen som preger Weimar. Men samtidig er dette kontrastenes og paradoksenes by. For bare et kvarters biltur herfra ligger Buchenwald, som etter den andre verdenskrig er forbundet med ufattelig lidelse og avgrunnsdyp ondskap. Den 16. april 1945 ble byens innbyggere kommandert opp til denne leiren og tvunget til å se på da likene ble kjørt i lastebiler bort fra ovnene.

NRK1 fredag kl 22.25

Svensk dokumentar fra SVT
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Anne Eikvar, tlf. 23049352, anne.eikvar@nrk.no