Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 21. juli 2000 kl 20.10 Planetene: Atmosfære

Planetene: Atmosfære (ttv)


NRK2 fredag 21. juli kl 20.10
Planetene (6:8): Atmosfæren

I desember 1971 var det febrilsk aktivitet blant sovjetiske romforskere fordi deres avanserte romsonde gjorde seg klar ti landing på Mars. De hadde blant annet håp om å få historiens første bilder fra planetens overflate!

Stor ble skuffelsen da det viste seg at Mars på dette tidspunktet viste seg fra en svært ugjestmild side. Globale sandstormer herjet, og den stakkars sonden forsvant inn i evighetens mørke støv.
Lignende ufremkommelighet hersker også i atmosfæren rundt de andre planetene. Om det noen gang skulle bli mulig for mennesket å foreta selve reisen til våre naboer i solsystemet, ville astronautene først måtte passere ekstremt turbulente forhold, av høyst ulik karakter, i atmosfæren rundt vedkommende planet.
Venus har et vennlig og tiltrekkende navn. Men observasjoner forteller at planeten er omgitt av svovelholdig nedbør og metallisk snø på fjelltoppene. Derfor vil Venus neppe noen gang bli et attraktivt reisemål for jordiske astronauter.
Heller ikke Neptun vil kunne by på særlig hyggelig velkomst. Planeten er nesten fire ganger større enn Jorden, men har ingen fast overflate. Atmosfæren er fylt av hydrogen og metan. Våre kunnskaper om Neptun skriver seg i hovedsak fra den amerikanske romsonden Voyager 2 som fløy nær opptil planeten i august 1989.
Uranus er mye lik Neptun og har blant annet en type nebør som ingen jordisk paraply ville tåle. Regndråpene sies å være store som fotballer!

Aktiv i 4,6 milliarder år
Det er Solen som holder oss på plass i bane rundt seg selv. Vår sol har vært aktiv i 4,6 milliarder år og utgjør omtrent 98 prosent av solsystemets totale masse. Solen består av 73 prosent hydrogen og 25 prosent helium og to prosent andre gasser. Kjernen har en temperatur på 15 millioner grader. Solen har energi til å holde det gående i fem milliarder år til, men vil til slutt svulme opp og bli så stor at den oppsluker Jorden, før den bryter sammen.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 27.12.99

Bilde
Jupiters atmosfære med nærbilde av den røde flekken, som er et enormt stormsenter.

Dokumentarserie i åtte deler fra BBC
Norsk kommentar: Erik Tandberg
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123