Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 31. august 2004 kl 23.15 Utsyn: President Bush og hans verdensbilde

Fransktime med Bush

President Bush får det glatte lag i den franske dokumentaren
President Bush får det glatte lag i den franske dokumentaren "Le Monde selon Bush" (Verden ifølge Bush). (Foto: Flach Film)
President Bush og hans verdensbilde blir framstilt av den franske regissøren William Karel i kveldens Utsyn. Fra før er Karel kjent for sine oppgjør med fransk politikk og politikere, bl.a. med president Mitterand. Karel er i mangt en av Michael Moores likemenn.

Andre dokumentarer av William Karel som nylig er vist av NRK, er "CIA - USAs hemmelige kriger" og "Baksiden av månen" (om Stanley Kubrick og månelandingene).

Karels nye dokumentar viser oss en verden sett med Bush-øyne og vakte atskillig oppsikt da den hadde première på fransk fjernsyn i sommer. Like etter utsendelsen ble den også satt opp på franske kinoer. I løpet av halvannen time demaskerer Karel "Bush-systemet" og viser oss presidentens skjulte ansikt.

Grumsete finanser
Stikkord er far og sønn Bush som med åtte års mellomrom gikk ut av, henholdsvis inn i, det viktigste presidentembetet i verden. Andre stikkord: Sovjetunionens og østblokkens sammenbrudd, den første gulfkrigen, 11. september, den globale terrorismen, den nye konflikten i Irak – alt sammen begivenheter som inntraff i disse presidentenes regjeringstid.

William Karel farer heller ikke med harelabb over Bush-familiens rikdommer og tvilsomme finansielle manipulasjoner. Det vises til at bestefar av nåværende president Bush, Prescott Bush, skapte en større formue på å lede ulike forretningsforetak som han overtok fra
nazi-Tyskland.

Dokumentaren viser også til samrøre mellom finansielle midler i familiene Bush og bin Laden.

Tvilsomme påstander? Karels dokumentar legger fram solid dokumentasjon og framfører en rekke vitner.

Religiøst prosjekt
Karel finner nok et foruroligende aspekt ved president Bush, nemlig at hans innsats som leder for verdens mektigste nasjon også er et religiøst prosjekt. En oppgave presidenten etter sigende går totalt opp i. Ifølge dokumentaren er George W. Bush her påvirket av innflytelsesrike ekstremister i sin nærmeste omgangskrets.

Religionen har aldri hatt et sterkere tak på den politikk som utformes i Det hvite hus enn under president Bush, påstås det.

Fransk dokumentar (2004)
Originaltittel: Le Monde selon Bush/The World According To Bush
Produsert av: Flach Film
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23 04 93 64 (gunilla.gaarder@nrk.no)
Pressekontakt:Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57