Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. april 2005 kl 20.45 Italia på menyen

Hvite trøfler og Mussolini

Vinfest i Italias Marche-region med en lokale Verdicchio-vinen. (Foto: Per Anders Rudelius)
Vinfest i Italias Marche-region med en lokale Verdicchio-vinen. (Foto: Per Anders Rudelius)
Kiloprisen på den hvite trøffelen er 6 400 kroner – om du beveger deg opp i bergene i den norditalienske Marche-regionen. Og nettopp det gjør den svenske Italia-kjenneren og matskjønneren Bo Hagström i andre avsnitt av serien "Solens mat".

Hagström havner på trøffelmarkedet i en liten fjellandsby ved foten av Appenninene. Herfra kommer 70 prosent av den eksklusive og svindyre hvite trøffelen, etterspurt av alle verdens feinschmeckere. Kiloprisen i delikatessebutikkene i Roma og Milano pleier å ligge på 15 000 kroner.

Det finnes flere ulike slags trøffel. Mest kjent er den franske Perigord-trøffelen. Men den blir for hverdagsmat å regne i denne sammenhengen. Den svarte trøffelen koster "bare" 2 000 kroner kiloen.

Trøffeljegerne i Marche-regionen livnærer seg av å lete opp denne merkelige soppen, som vokser 5 – 10 cm under jorda. Til hjelp har de en spesialdressert trøffelhund som lukter seg fram til herlighetene. En skikkelig trøffelhund står høyt i kurs og koster minst 50 000 kroner.

Mussolinis kjærlighetsrede
På en liten kro i trakten blir den ferske trøffelen høvlet i syltynne flak over rettene som serveres.

Den lille kroen Bo Hagström sitter på, har også en annen severdighet. Et av rommene i vertshuset var en gang i tiden et av Mussolinis kjærlighetsreder. Oppe i tredje etasje har det aktuelle rommet stått urørt helt siden diktatorens dager. Her mesket han seg sammen med elskerinnen Clara

Petacci.
Marche er kjent for sin tørre, hvite Verdicchio-vin. Om Verdicciho-flasken lærer vi at formen er hentet fra antikkens amfora-krukker.

Mer om serien
O sole mio – eller rettere – O gorgonzola, balsamico og pesto. Svenske Bo Hagström tar oss med til fargerike Italia i serien "Solens mat". Vi får med oss gjeternes kjøkkenkunster på Sardinia, en lunsj på etrusker-vis i Nord-Italia, skalldyrfest på italienske strender m.m.

Serien er på fem deler, starter i nord ved Adriaterhavet og ender langt i sør.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2003)
Originaltittel: Solens mat
Kveldens episode: Jakten på den vita tryffeln och lunch med Mussolini
Produsert av: Sveriges Television
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57