Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. oktober 2005 kl 19.30 Ut i naturen: Miljøkriminalitet - hva er det?

Omfattende jobb for politiet


Kan politiet bekjempe miljøkriminalitet – hvis ikke forskere og myndigheter går foran som gode forbilder? Og har myndighetene stor nok vilje til å gjøre det?

Dette ble etter hvert to hovedspørsmål for NRK-journalistene Kjartan Trana og Tormod Aune. Det hele startet da de fikk være med på en av politiets mange aksjoner. I utgangspunktet skulle de bare lage en nyhetsreportasje om ulovlig omsetning av egg fra sjøfugl. Men gjennom dialogen med politiet oppdaget de at bekjempelse av miljøkriminalitet hadde vokst til et langt større arbeidsfelt enn de var klar over.

Nyhetsreportasjen vokste ganske enkelt til et helt Ut i naturen-program, og på forhånd vil verken Aune eller Trana avsløre om politiet maktet å gripe eggrøverne.

- Politiaksjonen er programmets røde tråd, men det viktigste for oss er nok å vise hvordan lokalbefolkningens øyne og ører er blitt politiets viktigste redskap i bekjempelsen av slik kriminalitet, sier programskaperne.

Dette virker kanskje som en selvfølge, men hvis lokalbefolkningen oppfatter at både myndigheter og forskere ustraffet kan gripe til arbeidsmåter som er diskutable, er det lett å tape kampen mot miljøkriminalitet. Men er dette virkelig noe som skjer?

- Se programmet, og døm selv, sier Kjartan Trana og Tormod Aune.

Egenprodusert naturdokumentar fra Program riks, Hordaland
Programskapere: Kjartan Trana, tlf 95 11 62 81
Tormod Aune
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78