Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 14. mai 2001 kl 22.00 Dok22: EU-milliarder på ville veier: Byråkratiets slagmark

Sløseri, svindel og treghet

Pengesvindel er et stort problem innen EU-systemet. (Foto: DR)
Pengesvindel er et stort problem innen EU-systemet. (Foto: DR)
Det andre programmet i serien ”EU-milliarder på ville veier” avdekker en rekke groteske forhold i EUs administrasjon og forvaltning av skattebetalernes penger. Absurd og vanvittig, sløseri med penger, institusjonell svindel – dette er noen av anklagene mot systemet. Det er et system som jobber så ineffektiv at mennesker dør innen pengene når fram.

Programmet viser hvordan 16.000 embetsmenn og -kvinner i EU-kommisjonen i Brussel er med på hindre en effektiv utnyttelse av EUs ressurser. Kommisjonen er i dag stemplet som en ekstremt dårlig betaler hvor det kan ta mer enn et år fra en regning er sendt fra kreditor til EU betaler. Konsekvensene kan bli skjebnesvangre for både små og større virksomheter som ikke har råd til å vente på pengene.

Tregheten i systemet får også alvorlige konsekvenser for nødhjelpsarbeidet. Mens byråkratiets mølle maler og hjelpeorganisasjonene fortviler, dør mennesker av sult i Afrika.

Forskjellig land
Kveldens program forteller også om hvordan EU-parlamentarikerne konsenterer seg mest om å diskutere sine egne pengeproblemer. Problemet er at de får forskjellig lønn, alt etter hvilket land de representerer. For å sikre lik lønn, mener mange at løsningen er å øke skattene for befolkningen i EU-landet.

Opplagt svindel
Et eksempel på regelrett svindel får vi gjennom det engelske EU-parlamentsmedlemmet Nigel Farage som ankommer flyplassen i Strasbourg fra London til et møte i EU-parlamentet. Det første han gjør er å få refundert sine utgifter til flybilletten. Han får utbetalt rundt 600 engelske pund, men billetten kostet ham bare rundt 230 pund. Fortjenesten er på 370 pund, skattefritt. Slik kan han gjøre, uke etter uke, året rundt. Farage kaller det selv for ”opplagt svindel”.

Om serien
Den tredelte dokumentarserien ”EU-milliarder på ville veier” gir et nærgående bilde av EU anno 2000. Serien avslører et system så lukket at politikerne er helt maktesløse. Det handler om et byråkrati av dimensjoner, og om politiske drømmer og prosesser hvor resultatet er en kynisme man neppe har sett maken til i Europas nyere historie. Det handler om svindel og bedrag for millioner, og om et enormt spill med skatteyternes penger. Det er et system som vil føre til sosial uro og massearbeidsløshet i årene som kommer.

Det er Stig Andersen fra Danmarks Radio (DR) som har vendt sine kritiske øyne mot Brussel. Sammen med kollegaen Thomas Gade har han vært dypt inne i EU-systemet hvor han har stilt sentrale personer svært nærgående og noen ganger pinlige spørsmål.

Samproduksjon mellom dansk, svensk, norsk og finsk fjernsyn
Ved Stig Andersen, DR
Pressekontakter: Hilde Ljøen, tlf 23047236,
Gunilla Gaarder, tlf. 23049364,

Bilder
1. Pengesvindel er et stort problem innen EU-systemet. (Foto: DR)

2. Kveldens program tar oss med til EU-Parlamentet i Strasbourg. (Foto: DR)