Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. april 2005 kl 11.45 Norske filmminner: Ungen

Musikalsk innpakning

Britt Langlie spiller hovedrollen som Milja.
Britt Langlie spiller hovedrollen som Milja.
Den unge fabrikkarbeideren Milja havner "i uløkka" og sviktes av Julius til fordel for den fagre, men upålitelige Petrina. Milja er hovedpersonen i Oskar Braatens klassiske drama "Ungen" - i denne versjonen pakket inn som helnorsk musikal.

En dagligdags skjebne den gang som nå, enkelt og banalt - javel. Men Oskar Braaten klarte å formidle menneskelige perspektiver langt utover enkeltpersonen Miljas skjebne.

Musikalen er tilrettelagt av Harald Tusberg og Egil Monn-Iversen, som regjerte norsk underholdningsliv en mannsalder.

God miljøskildring
Borgerskapet på den andre siden av Akerselven foraktet dem som både skammelige og løsaktige skapninger. Men Braaten hadde inngående kjennskap til miljøet han beskrev og fabrikkarbeidernes innerste tanker. Hovedpersonen, Milja, har trekk fra Oskar Braatens egen mor, som var innflytter til Sagene i Oslo og husmannsjente fra Ullensaker.

Skuespillet "Ungen" så dagens lys i 1911. Her presenterte Braaten første gang den enslige moren og sønnen, skikkelser som senere går igjen i hans forfatterskap.

Braaten var sterkt knyttet til Det Norske Teatret, derfor var naturlig nok premieren på musikalen lagt til Det Norske Teatret i 1973. Filmen er basert på denne teateroppsetningen.

Inspirert av skillingsviser
Egil Monn-Iversen har integrert musikken i selve historien, selv om Braatens historie er uforandret. Skillingsvisene er den musikalske tradisjonen Monn-Iversen har hentet inspirasjonen til musikken fra.

I de viktigste rollene møter vi Britt Langlie som Milja, Bjørn Skagestad som Julius, Kirsti Kolstad som Petrina og Sølvi Wang som Hønse-Lovisa. Filmen rommer dessuten andre kjente navn som Harald Heide Steen, Rolv Wesenlund, Carsten Byhring, Inger-Lise Rypdal og Sidsel Ryen.

Norsk musikkspill fra 1974 etter Oslar Braatens roman
Regi: Berthold Halle
Av Harald Tusberg og Egil Monn-Iversen
I hovedrollene: Britt Langlie, Bjørn Skagestad, Kirsti Kolstad og Sølvi Wang
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 05 78 53