Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. mars 1999 kl 20.45 Seks ganger sex: Kjønnsgåten

Seks ganger sex: Kjønnsgåten (ttv)


NRK1 søndag 28. mars kl 20.45
Seks ganger sex: (6:6) Kjønnsgåten

Er sex avleggs?

Hvorfor ta seg bryet med sex? Spørsmålet stilles i det siste programmet i BBC-serien \"Seks ganger sex\".
Hvis sex er en så energikrevende og bortkastet aktivitet, hvorfor skjer da reproduksjonen fortsatt på \"gammelmåten\" når det finnes andre metoder - som for eksempel kloning? Hvorfor har kjønnene så motstridende roller i parringsspillet, og hvorfor er det bare to slags spillere?
Kanskje hunnene ville vært bedre tjent med å kvitte seg med hannene og i stedet lage nøyaktige kopier av seg selv? En type firfisler som lever i Arizona-ørkenen gjør nettopp det. Men så viser det seg at det totale fraværet av hanner også skaper problemer.

Tvekjønnede skapninger
Hos noen arter, som for eksempel nakensnegl, har hunnene blitt hermafroditter. Siden de er tvekjønnede kan de befrukte sine egne egg. Men \"den mannlige delen\" av dem prøver samtidig å spre sine gener ved å parre seg med andre eksemplarer av arten.

Variasjon
Sex gir muligheter for forandring, og hunnene hos bladlus er dyktige til å endre sin livsstil. Ved kloning kan en eneste bladlus i sin levetid produsere et enormt antall etterkommere. Men å lage nøyaktige kopier medfører store ulemper. De blir svært sårbare for miljøforandringer, sykdommer og byttedyr. Bladlus omgår dette ved på sensommeren å gå over til å formere seg ved parring. Denne sammensmeltningen av kvinnelige og mannlige kjønnsceller blander genene og skaper variasjon. Det er årsaken til at sex er så uvurderlig.

Rødkinnet sunnhet
I Amazonas finnes det en hvit ape som bekjemper malaria på en helt spesiell måte. Deres purpurrøde ansikter signaliserer god helse, noe som gjør dem til attraktive seksualpartnere. Blekansiktene, som er syke dyr, blir ikke oppfattet som sexy. Derfor får bare robuste dyr som er motstandsdyktige mot
malaria føre slekten videre. I områder hvor det ikke finnes malaria har den samme apearten svarte ansikter.
Seksuelle strategier er i stadig forandring. Hos gråsel er det vanligvis de dominerende hannene som parrer seg med alle hunnene. De yngre selene må derfor ty til ufine metoder for få innpass hos hunnene. Men nylig er det oppdaget at det også finnes monogame par hos gråselene.

NRK1 søndag kl 20.45

Bilder (via Scanpix/Data- tv/Internett)
1. En firfirsle i Arizona-ørkenen med befruktede, enkjønnede egg. (Foto: Phil Savoie/BBC)

2. Hos gråsel er det de dominerende hannene som har førsteprioritet. (Foto: Paul Hobson/BBC)

Britisk naturserie
Originaltittel: Battle of the Sexes - In the Animal World
Produsert av BBC i samarbeid med NRK
Norske kommentarer: Hans Chr. Alsvik
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41