Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 4. mars 1999 kl 21.40 Dokumentar: Kvinner med gevær

Dokumentar: Kvinner med gevær (ttv)

NRK1 torsdag 4. mars kl 21.40
Dokumentar: Kvinner med gevær

Møtet med det sivile liv
I 30 år lå Eritrea i krig med det store nabolandet Etiopia. Geriljaen i Eritrea, EPLF, rekrutterte soldater fra alle samfunnslag, en tredjedel var kvinner. I kveldens dokumentar møter vi fire av de 200.000 kvinnene som var en viktig del av geriljastyrkene. De forteller om møtet med det sivile liv i et fritt Eritrea.
Regissør Anne-Kathrine Torvund og fotograf Janeche Strønen gjorde opptakene til kveldens dokumentar vinteren 1997. I juni 1998 brøt det igjen ut krig mellom de to landene Eritrea og Etiopia, og kampene ble trappet kraftig opp i februar i år.
Striden mellom de to landene dreier seg om det såkalte Bademe- trianglet - et steinete og tynt befolket område på størrelse med Oslo. Eritrea hevder at Etiopia har endret grensene som ble fastlagt mens Eritrea var italiensk koloni. FN er inne i bildet for å få slutt på konflikten.

100 år med krig og kolonistyre
I 30 år var Eritrea i krig mot Etiopia. Da de eritreiske geriljastyrkene vant kampen mot overmakten i 1991 var landet endelig selvstendig etter over 100 år med krig og kolonistyre.
I dokumentaren møter vi blant andre Atsede. I krigen ble hun og de andre kvinnelige geriljasoldatene likestilt med mennene. Jenter helt ned i 12-årsalderen reiste fra familien sin for å slutte seg til geriljaen i fjellene.
Etter frigjøringen har de prøvd å tilpasse seg et sivilt samfunn. Men har livet i frihet blitt slik de ventet?
Kvinne og drapsmaskin
Etter 14 år i felten er Atsedes oppførsel lik de fleste soldaters. Fasaden er tøff og preget av å være en overlevelsesorientert krigsaktør og drapsmaskin. Nå skal hun innordne seg et tradisjonelt, mannsdominert kjønnsrollemønster.
Atsede gikk inn i krigen da hun var 14 år gammel. I dag spiller hun i band. For å bearbeide vonde minner og for å legge bak seg fortiden skriver hun bøker om sine traumatiske opplevelser fra krigen.
Haddas var 13 år gammel og hadde ingen erfaring med livet som kvinne da hun startet sin karriere som soldat. Familien kjenner henne ikke igjen når hun kommer hjem etter freden. Hun er rastløs og vil bruke kreftene sine. Haddas ønsker ikke å bli som de fleste kvinner i Eritrea, hjemmeværende og trofast mot den tradisjonelle kvinnerollen. Men hvor er det plass for en tøff jente som henne? Hun reiser til storbyen for å prøve lykken. Hjemme sitter en engstelig mor og vil ha datteren hjem igjen.
NRK1 torsdag kl 21.40

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Atsede sluttet seg til geriljaen i Eritrea da hun var 14 år gammel.

Norsk produksjon
Regissør Anne-Kathrine Torvund og fotograf Janeche Strønen gjorde opptaktene til kveldens dokumentar fra Eritrea vinteren 1997. I dag er det full krig igjen mellom Eritrea og Etiopia.
Regi: Anne-Kathrine Torvund, 55303267/55960542
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123