Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 20. juni 1999 kl 20.15 Profil: Ana Laguna - Zaragozas datter

Profil: Ana Laguna - Zaragozas datter (t


NRK2 ?søndag 20. juni kl 20.15
Profil: Ana Laguna - Zaragozas datter

Spansk danser i Cullberg-balletten

Hun begynte å danse allerede som seksåring. Senere kom hun i kontakt med Cullberg-balletten. Etter hvert ble Ana Laguna, som kommer fra Zaragoza i Spania, en av Mats Eks fremste dansere.
Ana Laguna har vært en inspirasjonskilde og hovedrolleinnehaver i mange av hans balletter, blant annet Carmen.
Gerd Andersson og Viola Aberle har fulgt Ana Laguna de siste månedene fram mot pensjonsalderen, som for ballettdansere inntrer meget tidlig, rundt 45 år.

Pappa er rørlegger
Vi får møte Ana Laguna på et bejublet gjestespill i hjembyen Zaragoza. I hennes familie er hun den eneste som har et kunstnerisk yrke. Pappa er rørlegger, mamma er husmor.
Da hun var seks år fikk hun danseundervisning, og lærerinnen, Maria de Avila, skjønte fort at hun hadde med en særdeles begavet elev å gjøre. 18- åringen ble sendt videre til Madrid. På den tiden fantes det ikke noe nasjonalt ballettkompani i Spania og ingen formell høyere ballettutdannelse.

Møte med Cullberg-balletten
Ana fikk engasjement i en liten dansetrupp, men hennes tid der ble kort. For det var i Madrid hun stiftet bekjentskap med Cullberg- balletten.
Det svenske ensemblet gjestet Madrid med balletter av Cullberg- ballettens grunnlegger, den verdensberømte koreografen Birgit Cullberg. Verkene var blant andre \"Fröken Julie\", \"Rött vin i gröna glas\", \"Revolt\", \"Eurydike er död\" og \"Adam och Eva\".
Ana Laguna fulgte med Cullberg- balletten på flyet hjem til Sverige.

Gjennombruddet
Gjennombruddet kom i \"St. Göran och Draken\" i 1976, et tidlig verk av Mats Ek, der Ana Lagunas prinsesse var et uforglemmelig naturbarn, et orientalsk eventyrvesen, ildfullt beilet til av Mats Eks American Hero St. Göran.
Det gikk ikke så bra med ballettens kjærlighetspar, men i virkeligheten oppsto det kjærlighet mellom Ana og Mats. De har vært gift i mange år og har barn sammen.

NRK2 søndag kl 20.15
Tidligere sendt 11.10.98

Bilde (via Scanpix/Internett)
Ana Laguna, feiret ballettdanser i Cullberg-kompaniet.

Svensk produksjon
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83