Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 17. juli 2002 kl 21.10 Niern: Zelda

En skjev amerikansk drøm


Dette er historien om Zelda Fitzgerald, den overdådig vakre og vellykkede hustruen til forfatteren F. Scott Fitzgerald. Det glamorøse sosietetslivet viste seg med årene å etterlate bare tomhet, for så til slutt å ende med tragedie.

Zelda ble født med sølvskje i munnen i Montgomery, Alabama, like etter århundreskiftet. Hun vokste opp på solsiden i typisk sørstats-romantiske omgivelser. Livet fortonet seg som en evig dans på roser, og senere syntes også den ekteskapelige lykke å bevege seg mot himmelen da hun traff den desillusjonerte soldaten og forfatteren Scott Fitzgerald.

Ustoppelig selskapsliv
Paret slo seg ned i New York, hvor de ble feiret som vakre og vellykkede selskapsløver. Sammen med Hemingway og andre celebriteter fartet de ustoppelig rundt i selskapslivet, kveld etter kveld.

Fra New York til Italia, Frankrike og Sveits gikk det i samme hektiske stim - med altfor mye å drikke og en altfor glatt fasade. Det perfekte paret begynte snart å slite hverandre ut. Hvem kunne drikke mest og feste lengst?

Sammenbrudd
Innen året 1930 var Zelda praktisk talt utslitt, og Scott Fitzgerald fant det stadig vanskeligere å leve opp til sin berømmelse som forfatter.

Ti år med cocktails og festligheter krevde sitt. Zelda fant bare tomhet og lede i sitt unge liv, og det hele førte til fullt sammenbrudd.

Zelda blir framstilt av Natasha Richardson (Vanessa Redgraves datter og gift med filmstjernen Liam Neeson), mens F. Scott Fitzgerald blir spilt av Timothy Hutton.

Amerikansk film fra 1993
Regi: Pat O'Connor
Originaltittel: Zelda
I rollene bl.a. Natasha Richardson, Timothy Hutton, Jon de Vries, Daniel Gerroll, Spalding Gray, Robert Knepper, Yves Lambrecht og Viveca Lindfors
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53