Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. desember 2000 kl 22.40 Jackie: Bak myten

Jackie: Bak myten (t)


NRK1 lørdag 30. desember kl 22.40
Jackie: Bak myten (1:2)

Kvinnen som fascinerte en hel verden

Hennes liv har fascinert en hel verden. Veskene, frisyrene, hattene, kjolene, glamouren, favorittmaten, reisene til Frankrike, India, Pakistan, Hellas, Italia og Mexico - alt fikk store overskrifter i pressen. Men hvem var egentlig Jackie Kennedy, kvinnen som giftet seg inn i en av USAs mektigste familier, og trendsetteren innen mote og livsstil? Hvilken innflytelse hadde hun egentlig?

I en amerikansk miniserie i to deler får vi et portrett av den intelligente og innsiktsfulle amerikanske sosietetskvinnen med den diplomatiske, selvsikre væremåten. Vi følger hennes liv fra ungdomstiden til årene hun jobbet som forlagsredaktør, før hun døde i 1994. Søkelyset rettes blant annet mot hennes kunstengasjement og tragediene i hennes private, men samtidig offentlige liv som beveget millioner av mennesker verden over.

Gav Amerika verdighet
- Jackie var en kvinne med karakterstyrke, som overlevde de tøffeste påkjenninger i livet. Hun gav Amerika verdighet, skriver forfatteren Sara Bradford i sin biografi om \"Amerikas dronning\" - om kvinnen som avskydde medie- og presseoppslag. Så ivrig var hun etter å verne om sitt privatliv, at hun i sitt testamente påla sine barn taushetsplikt etter sin død.

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis ble født i New York i 1929. Hun fikk sin utdannelse ved Vassar College, Sorbonne og George Washington University og arbeidet deretter i Washington-Times Herald. Hun giftet seg med Massachusetts-senatoren John F. Kennedy i 1953 etter en kort forlovelsestid. De fikk barna, Caroline og John Jr. I Kennedys presidentperiode, 1961-1963, var hun USAs ubestridte førstedame og sin tids mest omtalte og fotograferte kvinne. Hun gjorde Det hvite hus til et utstillingsvindu for kunst og historie.

Da skuddene falt i Dallas 22. november 1963, satt hun ved sin manns side. Fem år etter Kennedys død giftet hun seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis og bosatte seg i Hellas. I 1975, etter Onassis\' død, flyttet hun tilbake til New York, og amerikanerne tilgav henne det lite populære ekteskapet med redermilliardæren. Jackie arbeidet som forlagsredaktør helt fram til hun døde av kreft i 1994.

Hun ble gravlagt ved siden av president Kennedy på Arlington æreskirkegård. De siste 17 årene av sitt liv levde hun tilbaketrukket sammen med diamanthandleren Maurice Tempelsman.

NRK1 lørdag kl 22.40

Amerikansk dokumentarserie i to deler
Originaltittel: Jackie: Behind The Myth
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no
og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Jackie Kennedy var sin tids mest omtalte og fotograferte kvinne. Som USAs førstedame var hun en trendsetter innen mote og livsstil. (Videoprint)