Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. desember 2005 kl 22.30 Ti dager i Ramallah

Kunst under okkupasjon

Ti dager i Ramallah: I
Ti dager i Ramallah: I "Ti dager i Ramallah" møter vi unge palestinske kunstnere og norske Lars Ramberg og Henrik Placht. (Foto: NRK)
Kunst og kulturlivet i Palestina er svært levende, men har liten kontakt med omverdenen. Historiene om flukt, intifada og okkupasjon dominerer både maleri, skulptur, poesi og musikk. I kveld møter vi unge palestinske kunstnere som ønsker å gå egne veier.

- Vi er altfor etnosentriske. Den dagen muren faller, vil vi miste vår identitet, frykter den unge kunstneren Jumana Mana. Hun er den eneste palestinske studenten på den israelske kunsthøyskolen i Jerusalem.

Isolert på grunn av okkupasjon
På grunn av okkupasjonen når ikke impulser utenfra fram til de unge kunstnerne. Derfor trenger Palestina en internasjonal anerkjent kunstutdanning, mener den norske kunstneren Henrik Placht.

Han har tatt initiativ til å etablere et kunstakademi i Ramallah med støtte fra Kunsthøgskoen i Oslo og UD. – Vi trenger å høre palestinske stemmer i internasjonale fora. Stemmer som kan snakke om universelle verdier, sier Placht.

Workshop
Fortsatt tar det noen år før Kunstakademiet i Ramallah vil være på plass. I mellomtiden arrangerer Placht workshop og utstillinger for unge palestinske kunstnere. I september inviterte han Lars Ramberg til å lede en workshop for talenter i Ramallah.

Lars Ramberg, som bor og arbeider i Berlin, er kjent for å jobbe med kunstverk som har politiske dimensjoner. Han står blant annet bak verk som "Franske toaletter i rødt, hvitt og blått" og "ZWEIFEL". Han drar for første gang til Ramallah for å dele sine erfaringer og sitt syn på kunstnerrollen med de palestinerne.

Vanskelig selvkritikk
- Ikke tenk på at du skal lage et maleri eller en skulptur. Research er viktigere, forteller Ramberg til palestinerne. De er vant til å få den motsatte beskjeden.

Ofte er kunst som lages av palestinere, knyttet til konflikten med Israel. Selvkritikk er viktigere enn kritikk av andre, mener Ramberg. Han møter motstand fra flere av de unge kunstnerne som føler et nasjonalt ansvar for å formidle den palestinske historien gjennom sitt talent.

Egenprodusert dokumentar fra NRK Kultur (2005)
Programansvarlig: Atta Ansari
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252