Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 26. desember 2002 kl 22.35 Figurmakeren

Da Ung skapte Halvorsen

Per Ung har arbeidet med statuen av Johan Halvorsen i ett år. (Foto: Linn T. Amundsen)
Per Ung har arbeidet med statuen av Johan Halvorsen i ett år. (Foto: Linn T. Amundsen)
Fra den første leirklumpen ble formet til ordføreren i Oslo avduket den ferdige statuen tok det nesten ett år. I kveld kan du følge Per Ungs arbeid med statuen av Johan Halvorsen. ”Figurmakeren” gir et varmt møte med en av våre mest markante klassiske billedhuggere.

Sommeren 2001 formet Per Ung den første leirklumpen til det som skulle bli statuen av Johan Halvorsen (1864-1935). Halvorsen var kapellmester og komponist ved Nasjonaltheatret i 30 år fra 1899 til 1929.

- Utfordringen har vært å ikke bare lage en vanlig ”frakkemann”, men en figur som er skulpturelt interessant, og har et liv uavhengig av hvem den fremstiller, sier Per Ung om sitt eget prosjekt. Han føler seg på ingen måte utlært, til tross for at han har over 40 års erfaring.

Aldri utlært
- En som jobber med klassisk kunst, blir ikke anerkjent av kritikere og eksperter, sier han videre. Ung liker å kalle seg ”figurmaker”, og kan ikke tenke seg å jobbe med noe annet. Målet er å stadig bli bedre.

- Det er en form for galskap; hele tiden går jeg rundt og tror at jeg kan nå det fantastiske. Det er drivkraften bak alt jeg holder på med. Sannheten er at jeg alltid kommer til kort, men at jeg hver dag lærer noe nytt.

15. mai i år var Oslos ordfører og et hundretalls festkledde mennesker på plass for å overvære avdukingen. Da hadde Per Ung vært gjennom et langt arbeid for å skape en levende Halvorsen – en statue med sjel.

Dokumentar av Applaus! Film & tv AS
Regi: Linn T. Amundsen og Harald Herland
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96