Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 16. mars 2010 kl 21.25 Eventyrlig polarliv

Enebolig langt mot nord

Verdens nordligste fangststasjon på Mushamna, er bygget opp av drivtømmer som kom flytende over Polhavet. (Foto: Kjell Reidar Hovelsrud)
Verdens nordligste fangststasjon på Mushamna, er bygget opp av drivtømmer som kom flytende over Polhavet. (Foto: Kjell Reidar Hovelsrud)
Øst i Woodfjorden på Svalbard, ligger verdens nordligste fangstasjon, bygget opp av rekved og en kjempestor porsjon tålmodighet. Fangststasjonen, kjent som Mushamna, tilhører i dag Staten.

I denne tredje dokumentaren om eventylig polarliv møter vi Kjell Reidar Hovelsrud som satte opp den 75 kvm store tømmerhytten. Han hadde jobbet med isbjørnforskning og fangst på Svalbard i mange år da han bestemte seg for å bygge hytta. Hovelsrud filmet den langsomme prosessen med å sanke inn tunge stokker av lerketre som hadde drevet over Polhavet, til fangststasjonen sto ferdig i 1991. Han dokumenterte også fangst av rev og sel, og det daglige livet i den beksvarte vinterdagen.

Hovelsrud forteller om det til tider nokså spesielle livet med isbjørner vandrende rundt hushjørnet. En vakker dag bestemte nemlig bjørnen seg for å komme på besøk...

Etter at hytta ble overtatt av Sysselmannen i 1997, har den vært utlånt til personer som ønsket å bo et år i villmarken, men fra og med kommende sesong, blir den stengt.

Norsk dokumentar, 2009.
Produksjon: Viktor Olsen.
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 Publikumssevice