Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. november 2000 kl 19.30 Schrödingers katt

Schrödingers katt (ttv)

NRK1 torsdag 2. november kl 19.30
Schrödingers katt

Det krevende serviceyrket

Schrödingers katt retter i kveld blant annet blikket mot serviceyrket. Mange arbeidstakere i denne bransjen sliter med å leve opp til stadig nye krav til kompetanse og effektivitet. Samtidig rapporterer mange om at arbeid med mennesker er spennende og morsomt. Dette kan føre til at folk får et grenseløst forhold til jobben sin, og resultatet blir ofte at den ansatte blir følelsesmessig utmattet.

- Fenomenet er lite beskrevet i litteraturen, og mangler nesten et språk, sier seniorforsker ved SINTEF Teknologiledelse, IFIM, Ulla Forseth, som kan dokumentere fenomenet i sin doktoravhandling. Hun håper på at økt bevissthet kan hjelpe både arbeidstakere og hele bedrifter til å gjøre noe med dette. Hun advarer også mot de usynlige kostnadene dette fører med seg i bedriftene, spesielt når det skal spares penger.

Smil på jobben
Arbeidslivsforskerne interesserer seg mer og mer for de mange yrkene der det er viktig å smile, være høflig og imøtekommende. Stadig flere av oss jobber i slike serviceyrker der vi forholder oss til kunder, klienter eller pasienter store deler ar arbeidsdagen. Men det er ikke alltid slik at de som mottar smil og vennlighet er like hyggelige tilbake.

Forseth kan dokumentere at det ikke er uvanlig at folk i serviceyrker må ta imot skjellsord av verste sort, trusler og til og med fysiske angrep fra kunder eller klienter som mister besinnelsen. Samtidig er det upassende å ta igjen.

Gjennom sin doktoravhandling har hun også funnet at kunder tillater seg atskillig mer overfor kvinnelige ansatte. Dukker det derimot opp en mann fra kulissene, gjerne iført uniform, er det påfallende hvor raskt situasjonen roer seg.

NRK1 torsdag kl 19.30

Egenproduksjon fra Forskningsredaksjonen, NRK Sør- Trøndelag
Programleder: Gry Beate Molvær
Pressekontakt: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no