Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. juni 2005 kl 20.15 Cityfolk: Oslo

Portretter av byfolk

Mona Halvorsen er et av menneskene vi møter i sommerens første Cityfolk fra Oslo. (Foto: Studio Seeberg)
Mona Halvorsen er et av menneskene vi møter i sommerens første Cityfolk fra Oslo. (Foto: Studio Seeberg)
I sommer tar portrettserien Cityfolk oss med til møter med bybeboere med sterke personligheter i Oslo, Dublin, Haag, Barcelona, München, Helsinki, Lisboa og Stockholm. I hvert program møter vi tre ulike mennesker som alle har én ting til felles: Byen de bor i, og en historie å fortelle.

I det første programmet, som er fra Oslo, møter vi punkeren og forretningskvinnen Mona Halvorsen, somaliske Safia Yusuf Abdi som engasjert seg i arbeidet mot omskjæring, og vaktmesteren Nikola Sekulic som frykter førtidspensjonering.

Punker og forretningskvinne
Mona Halvorsen har ikke vært redd for å gå sine egne veier, og har beholdt punkestilen med tatoveringer, hanekam og piercinger også som voksen. Etter å ha vært redaktør for pornoblader driver hun nå sitt eget cateringsselskap, og er vant til å jobbe hardt.

En av de viktigste avgjørelsene hun har tatt er å ikke få barn, og ektemannen Bøtta er enig. Å blande barn inn i et liv fullt av punkemusikk, moro og hardt arbeid er kanskje ingen god idé.

Kjemper mot kjønnslemlestelse
Som liten jente ble Safia Yusuf Abdi selv utsatt for kjønnslemlestelse i hjemlandet Somalia. Nå har hun viet livet sitt til å kjempe for at andre kvinner ikke skal bli utsatt for det samme.

Men samtidig som hun arbeider fulltid for å overbevise folk om at denne tradisjonen ikke har noe med religion å gjøre, savner hun den afrikanske livsstilen. I Norge føler hun at klokka og almanakken styrer for mye av livet hennes, men dersom hun flytter tilbake til Somalia, vil hun ikke kunne se de tre voksne døtrene sine så ofte.

Frykter førtidspensjonering
Nikola Sekulic har alltid vært stor og sterk. Han kom fra Kroatia til Norge på slutten av 60-tallet for å arbeide, og har vært vaktmester ved den katolske skolen St. Sunniva i Oslo i 30 år. Han har jobbet hardt, og det bærer kroppen preg av. De siste årene har han vært nødt til å operere både knær og skuldre, og hans største frykt er å måtte førtidspensjonere seg bare 56 år gammel.

Europeisk samproduksjon (2005)
Portrettserie i åtte deler
Prosjektleder NRK: Kjetil Saugestad
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252