Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 8. juni 2006 kl 22.30 Ekko av Ibsen: Dobbel salto

Ekko av byggmesteren

Eylif Alexander Sypanski (Stig Henrik Hoff) lot seg binde til et sjømerke for å få oppmerksomhet rundt sirkuset sitt. Foto: Original Film AS.
Eylif Alexander Sypanski (Stig Henrik Hoff) lot seg binde til et sjømerke for å få oppmerksomhet rundt sirkuset sitt. Foto: Original Film AS.
Dobbel salto har hentet inspirasjon fra Ibsen-dramaet Byggmester Solness. Handlingen er lagt til et omreisende sirkus som kommer til et lite tettsted på den nakne Finnmarkskysten.

Sirkuset drives av Eylif Alexander Sypanski, født på dette stedet, men oppvokst på sirkuset. Hans far var sirkusdirektør og hans mor en lokal skjønnhet. For ti år siden lot Alex seg binde til et innseilingsmerke på et skjær i skipsleia utenfor tettstedet. Han sto der mens stormen hylte og bølgene slo over ham, for å skaffe oppmerksomhet rundt sirkuset som da var i en alvorlig økonomisk krise. Alex reddet sirkuset gjennom denne handlingen.

Denne begivenheten står som klistret i hjernen og hjertet på Hilde Wangel som da var 16 år. Hun hadde et intenst møte med Alex den gangen, og Alex lovet i lettsindighet at han som en prins skulle komme å hente henne og føre henne bort som en prinsesse og gi henne et kongerike. Nå er Hilde kommet for å gjøre krav på kongeriket Alex lovte henne.

Alex’ glansnummer på sirkuset var å gjøre en dobbel salto i trapesen. Men han har mistet grepet på dette nå, og en yngre trapesartist, Ryszard, er klar til å overta trapesnummeret. Sirkuset trenger et nytt stunt, og truppen er misfornøyd med den steile holdningen til Alex. Sirkuset er nemlig på nytt i økonomisk krise.

Novellefilmkonkurransen
Åtte novellefilmer skal sendes under vignetten "Ekko av Ibsen" i vår. Hver av filmene er på 28 minutter.

Nærmere 250 bidrag kom inn til Norsk filmfonds og NRKs novellefilmkonkurranse som ble utlyst i 2004. Seks av produsentene mottok 1,5 millioner kroner fra Norsk filmfond, mens to av filmene ble finansiert og produsert av NRK Drama med ekstern regissør og manusforfatter.

Novellefilmene har Henrik Ibsens forfatterskap som en rød tråd. Fire komedier og fire dramaer er plukket ut.

Juryens hovedfokus var å finne prosjekter som utforsket ideer, temaer, sitater og karakterer i Henrik Ibsens forfatterskap. Handlingen skulle utspille seg i vår egen tid, og historiene skulle være originale samtidsdramaer med bred publikumsappell.

Novellefilm
Original Film AS, Tromsø
Manus og regi: Lars Göran Petterson
Med: Ailo Gaup, Anitta Suikkari, Birgit Nygård, Ceilie Mosli, Ester Marie Myrvang, Per Christian Ellefsen, Stig Henrik Hoff, mfl.
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)