Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. april 1999 kl 23.15 En vakker dag ...

En vakker dag ... (t)


NRK1 tirsdag 13. mars kl 23.15
En vakker dag... (15)

Opprør mot raselovene

De svarte borgerne i den lille byen begynner så smått å utfordre sine hvite naboer. Mange av dem vil ikke lenger ydmykt finne seg i den diskrimineringen de blir utsatt for.
Forrest Bedford havner i en vanskelig situasjon da den svarte presten Henry setter seg ned for å spise lunsj på en restaurant som er forbeholdt hvite. Raseskilleloven tvinger Forrest til å gi mannen en høy bot. Men Henry velger å bli sittende i fengsel inntil saken mot ham kommer opp til høring i retten. En av dem som engasjerer seg på den idealistiske prestens side, er Forrests hushjelp Lilly.
Også Forrests eldste sønn Nathan får føling med hva rasefordommer innebærer. Han er forelsket i klassevenninnen Diane, og blir nådeløst ertet av kameratene fordi hun er jødisk.

Om serien
Denne amerikanske dramaserien, med handling fra en liten sørstatsby i 50-årene, er en av de mest kritikerroste og prisbelønte serier i amerikansk tv-historie. Den ble også enormt populær i Norge da den gikk på NRK i 1992-93. Nå får vi et gjensyn med familien Bedford og den stolte, svarte hushjelpen Lilly Harper. I denne omgangen er det den første serien på 22 episoder som er satt opp på sendeplanen.
Raseurolighetene og borgerrettsbevegelsens framvekst på 50-tallet danner det historiske bakteppet for serien. Familiens overhode er Forrest Bedford (Tom Waterston), en travelt opptatt advokat som sliter alene med ansvaret for de tre barna Nathanael (15), Francie (13) og John Morgan (6). Moren, Gwen (Deborah Hedwall), er permanent innlagt på psykiatrisk sykehus.
Lilly Harper (Regina Taylor) er familiens nye husholderske. Hun er alenemor til en seks år gammel pike, og hun er ung, svart og stolt. Lilly er ikke interessert i å være familiens slave, og står opp for sine rettigheter.
NRK1 tirsdag kl 23.15
Blir også sendt i NRK2 lørdag kl 23.40

Bilde (via Scanpix/Data-tv/Internett)
Både Forrest Bedford (Tom Waterston) og eldstesønnen Nathan (Jeremy London) blir berørt av rasediskrimineringen.

Amerikansk dramaserie
Tidligere sendt i NRK fra 13.6.92
Originaltittel: I\'ll Fly Away
I rollene bl.a. Sam Waterston, Regina Taylor, Jeremy London, Ashlee Levitch, John Aaron Bennett og Kathryn Harrold
Regi: Joshua Brand
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Helene Amlie, 23 04 77 51