Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 16. oktober 2011 kl 20.05 Siffer

Størrelsen teller


Jo Røislien viser oss hvorfor skalering er viktig om du bygger skyskrapere, lager middag eller arrangerer folkefest i Holmenkollen.

Mennesker fungerer bare innenfor et lite spekter av størrelser før kroppen bryter samme. Det er begrenset hvor høye hus man kan bygge, og et menneske kan ikke bli lengre enn en viss høyde før konstruksjonen settes på enn prøve.

Dette forteller Røislien mer om i kveld da han også viser oss hvorfor linjalen hører hjemme på kjøkkenet og hvorfor Kingkong hører hjemme i fantasiverden.

Både smaken på mat og vin påvirkes av størrelsen. Jo Røislien tar oss med på blindtest av champagne for å vise at magnumflasken gir den beste lagringen og dermed smaken på vinen.

Om serien
Siffer er et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. Gjennom 10 programmer skal matematiker Jo Røislien overbevise deg om at du liker tall, selv om du påstår du hater dem. Han tar oss med på en reise i tallenes verden, helt uten tavler og diagrammer, men desto mer entusiastisk.
I serien prøver Jo Røislien blant annet å kjøpe Island for oljefondet, han forsøker å revolusjonere titallssystemet og han sporer opp blokkleiligheten til verdens største geni som sa nei til en million dollar.

Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. Produsert av Teddy TV (2010)
Programleder: Jo Røislien.
Pressekontakt: Karoline Berg, 90108954 tlf: 815 65 900
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900, info@nrk.no