Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. mars 2012 kl 19.45 Ut i naturen

Uønskede dyr i nord og sør


Det er vakkert der de lever, på verdens ytterpunkter. Den ene bor på ei øy i Antarktis. Den andre på ei øy i Arktis. Det jaktes på begge, men den ene skal sannsynligvis bort for alltid.

I kveld drar vi ut i et av verdens vakreste jakt-terreng på leting etter fjellreven. Samtidig som vi bruker store ressurser for å redde fjellreven på fastlandet, er det lov å fangste på den samme arten på Svalbard. Forklaringen er ganske enkelt at fjellreven var nær utryddet på fastlandet, mens den har holdt seg tallrik på øya i nord.

Forsiktig
Fangsttradisjonen står sterkt på Svalbard, og hvert år er det mange søkere til de 25 områdene der det fortsatt er lov å drive revefangst. I år var Guri Tveito en av dem som fikk mulighet til å fangste fjellrev. Kari Toft blir med henne ut i terrenget for å kontrollere fellene hennes i den mektige Sassendalen. Sola er akkurat kommet tilbake og Tempelfjellene viser seg igjen fram i vakker, pastellfarget drakt. Men vi må være forsiktige. Det er nemlig påvist rabies på både fjellrev og reinsdyr på Svalbard i år.

Reinsdyr i båten
Reinsdyra på Sør-Georgia er friske og trives på øya i Sørishavet. Der har de levd i over hundre år, men hører likevel ikke hjemme der. Det var de norske hvalfangerne som tok med seg noen dyr i båten for å skape større variasjon i eget kosthold. Da hvalfangerne dro, ble dyra igjen. Men nå har britiske myndigheter bestemt at reinsdyra i Sør-Georgia er en fremmed art, og skal utryddes. Det samme gjelder rottene som fulgte med de samme hvalfangerne. Det siste er det ingen som motsetter seg.

I kveldens Ut i naturen skal vi også møte en entusiastisk offpist-kjører, og seervideoene gir oss blant annet et sjeldent innsyn i familielivet til et ekorn.

Egenproduksjon fra naturredaksjonen (2012)
Programleder: Kari Toft, tlf 911 38881
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf 934 96 759
Redaktør: Terje Dale, tlf 915 32 430
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
Tv-seerne kan kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900