Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 10. september 2000 kl 20.45 St. Mikael

St. Mikael (t)


NRK1 søndag 10. september kl 20.45
St. Mikael (10:12)

Jul på akuttavdelingen

Cecilia har fortalt kjæresten Jakob at hun er gravid, og han er kjempefornøyd. Det er verre med henne selv, for egentlig vil hun videreutdanne seg og har ikke tid til barn. Nå spør hun avdelingssykepleier Anita Johansson om råd midt i førjulsstria.

Uansett hva hun bestemmer seg for, føler hun at hun kommer til å angre, og det er ikke en situasjon Cecilia liker å befinne seg i. Videreutdanning betyr at hun må slutte på St. Mikael, men bestemmer hun seg for å få barnet, kan hun bli. Dette er et dilemma Cecilia trenger god tid til å finne ut av.

Det er ikke akkurat julestemning på akuttavdelingen. Max har pengeproblemer, dr. Hallmann har bestemt seg for å slutte på grunn av sitt forhold til dr. Cedermark, og nå ser det ut til at også Cecilia må forlate dem. Avdelingssykepleier Anita har med andre ord nok å tenke på, samtidig som hun gjør sitt beste for å fylle opp vaktlistene. De eneste som ser ut til å trives, er dr. Gunnarsdotter og dr. Nordlund.

Bak kulissene ligger spørsmålet om hva som skjer videre med akuttavdelingen på St. Mikael når prøveperioden er over. Den siste tidens avisskriverier har gjort at ledelsen vurderer å legge ned avdelingen uten å forhøre seg med eller informere personalet.

Om serien
St. Mikael er et av de få sykehusene som fortsatt finnes i Stockholm sentrum. De siste 15 årene har sykehusets eksistens blitt truet av politikere, og sykehusets ressurser har kontinuerlig blitt utsatt for nedskjæringer. Akutten er St. Mikaels eneste håp, og et forsøk på å omorganisere og forbedre sykehusverdenen blir satt i gang av politikerne. Går det bra, kan St. Mikaels fremtid være sikret.

Serien om St. Mikael bygger på disse faktaopplysningene. Den forteller historien om menneskene som jobber på Akutten, mennesker som skal ta hånd om ofre for alt fra ulykker til skuddskader og mishandling. De skal også ta seg av mindre skader som kutt i fingeren, eller rett og slett hjelpe folk som trenger trøst.

De ansatte må prøve å glemme sine egne problemer og alltid la pasientene komme i første rekke. De er leger og sykepleiere som er håndplukket for sin kompetanse, og hver dag og hvert minutt er et spørsmål om liv og død.

Disse utgjør Akutten:
Sjefsoverlege Lars Wenkman (Björn Gedda), overlege Jan Mattsson (Leif Andrée),
kirurg Eva Gunnarsdotter (Åsa Forsblad), undersykepleier Cecilia Ciderius (Rebecka Hemse), narkoselege Jörgen Cedermark (Mats Långbacka), ortoped Yvonne Hallman (Erika Höghede), avdelingsleder Anita Johansson (Chatarina Larsson) og narkosesykepleier Max Sterning (Emil Forselius).

NRK1 søndag kl 20.45


Bilde
1. Dr. Cedermark (t.v.) og dr. Nordlund. (Foto: Joakim Strömholm)

Svensk dramaserie
Produksjon: SVT Drama
I rollene: Björn Gedda, Chatarina Larsson, Emil Forselius, Erika Höghede, Mats Långbacka, Rebecka Hemse, Åsa Forsblad og Leif Andrée.
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18 (sabine.hammari@nrk.no).