Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 9. juli 2003 kl 21.10 Niern: Nøkkel til fortiden

En eksentrisk privatdetektiv

Ben Stiller som Steve Arlo i
Ben Stiller som Steve Arlo i "Nøkkel til fortiden" på NRK2 i kveld. (Foto: Warner Bros.)
Den eksentriske privatdetektiven Daryl Zero og hans frustrerte partner, Steve Arlo, blir kontaktet av Gregory Stark som er offer for utpressing. Zero har planen klar, og konsentrerer seg om den hovedmistenkte, en kvinne ved navn Gloria Sullivan.

Gloria tror Zero er revisor, og ber ham hjelpe henne med skatteoppgjøret. Etter hvert fører spor til leiemorderen Kragan Vincent, som kunne vært Glorias far. Mellom romantikk og hevnlyst klarer Zero også å skrive noen sanger.

Filmen er en komisk thriller i detektivsjangeren, og opplegget med den geniale detektiven som løser mysterier med sine Sherlock-lignende evner, er lovende. Handlingen er proppfull av uforutsette situasjoner og personer, som den humørfylte, atypiske Gloria som viser seg å være mer enn hun utgir seg for. Daryl Zeros hemmelighetskremmeri og nysgjerrighet avstedkommer noen originale og morsomme scener, som for eksempel når han går på en tredemølle ved siden av sin klient, som ikke har noen anelse om at Zero er den sjelden sette mesterhjernen han har kontaktet.

Forholdet mellom Zero og Arlo er også unikt, et forhold basert på gjensidig beundring, vennskap, og for Arlo, ren frustrasjon. Filmen ble skrevet og regissert av den da 22-årige Jake Kasdan, sønn av filmveteranen Lawrence Kasdan.

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "Zero Effect"
Regi: Jake Kasdan
I rollene: Bill Pullman, Ben Stiller, Ryan O’Neal, Kim Dickens og Angela Featherstone
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83