Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 5. juli 2001 kl 20.00 Min hage: Spanske stemninger i Fredrikstad

Spansk

Jan Magnor Eliassen er stolt av den spanske
Jan Magnor Eliassen er stolt av den spanske "haciendaen" sin (Foto: Tor Johannessen)
Et stort sprang både historisk og geografisk representerer denne ukens program, der Tor Johannessen ved NRK Østfold tar seerne med til en spansk ”hacienda” i Fredrikstad.

I 25 år har Jan Magnor Eliassen dyrket sin interesse for spansk hagearkitektur. Hagen på Kråkerøy består av mange nivåer med trapper, bassenger, bekker, fossefall og eksotiske planter. Og hageeieren bevilger seg selvsagt en siesta!

Stor egeninnsats
Inspirert av spansk hage- og byggetradisjon har pensjonert politimann Jan Magnor Eliassen bygd opp hagen sin. Den er ikke så veldig stor, rundt 300-400 kvadratmeter, men han har utnyttet plassen maksimalt. Alt har han bygd opp selv. Som selvlært murer har han murt opp støttemurer, bassenger, fossefall og grillbu.

Han har brukt rundt 450 lastebillass med fyllmasse og jord. På grunn av den opprinnelige tomtas beliggenhet og form er alt blitt trillet ut med trillebår eller båret i plastbøtter. Det tilsvarer rundt 23 000 trillebårturer. Steinene i bekkene og fossefallene har han stort sett hentet fra Valdres.

Palmer med eget hus
Palmene setter han ut i midten av mai. Vinteroppholdet er i en vinterhage etter veiledning fra Botanisk hage i Oslo. Resten av plantene sår eller dyrker han fram i et selvbygd drivhus i et hjørne av tomta.

Hagen ligger idyllisk til, høyt og fritt på nordvest-siden av Kråkerøy i Fredrikstad. En tomt med flott utsikt og kveldssol. En kald og lang vinter har gjort at våren i år har vært en hektisk periode med klargjøring av hagen. Som mange andre hageeiere har Eliassen opplevd at en del planter ikke overlevde kulda. Han har også en rekke installasjoner som betyr merarbeid i form av spyling av alle bassenger, maling av hvite vegger, bassenger og fossefall i tillegg til klargjøring og utbæring, planting og tilsåing av grøntarealer med mer.

Kos med hagen
Nå følger en periode med vedlikehold og ikke minst kos med hagen. Eliassen er veldig opptatt av å nyte innsatsen. Han har blant annet siesta hver dag ute i hagen. Ferieturer blir lagt til vinter og vår, eller ut i september. Da reiser han til Spania for å hente inspirasjon til å lage nye elementer i hagen. Eliassen er som andre hageentusiaster ikke så lite stolt av innsatsen. Men han bedyrer at dersom han visste hvor mye arbeid det var, ville han aldri gått løs på prosjektet.

Egenproduksjon fra NRK Østfold
Ved Tor Johannessen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


Bilder
1. Jan Magnor Eliassen er stolt av den spanske ”haciendaen” sin (Foto: Tor Johannessen)
2. Hagen på Kråkerøy i Fredrikstad krever mye stell og vedlikehold (Foto: Tor Johannessen)
3.Hagen på Kråkerøy består av mange nivåer med trapper, bassenger, bekker, fossefall og eksotiske planter. (Foto: Tor Johannessen)