Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. januar 1999 kl 22.05 Fakta på lørdag: Sjimpanse med intellekt

Fakta på lørdag: Sjimpanse med intellekt

NRK1 lørdag 23. januar kl 22.05
Fakta på lørdag: Sjimpanse med intellekt

Velutdannet sjimpanse
Etter å ha vært knyttet til universitetet i Kyoto i nesten 20 år, tar sjimpansen Ai nå over undervisningen og viser en japansk professor hva sjimpanser egentlig kan lære: Å kommunisere med menneskene via data og telle og skille farger fra hverandre. Og lønnen, den er velsmakende appelsinbåter.
Etter mange års forskning kan vitenskapsmenn ved Institutt for primatforskning i Japans gamle keiserstad Kyoto avsløre hvilken kapasitet en sjimpansehjerne har. I kveldens unike dokumentar får vi se hva sjimpansen Ai har lært siden hun kom til instituttet som liten unge for 20 år siden.
Og Ai har bestått kunnskapstesten med glans. Hun forstår både japanske og latinske skrivetegn. Før hun fylte åtte år kunne hun skille mellom 14 gjenstander og kjenne igjen 11 ulike farger. I dag klarer hun å regne med tall opp til ni. Hun er meget nøye med å sette de laveste sifrene foran de høyere. Og hun fastslår lynraskt og korrekt hvor mange punkter hun ser på dataskjermen.

Struktur
Forskerne begynner nå å se en grammatisk struktur i språket hennes. Hun forteller alltid først hvilken farge en gjenstand har og videre hva slags gjenstand det er og sist hvor mange gjenstander det er. Og hun anvender konsekvent sin egen ordstilling.
Belønningen for rett svar er små appelsinbåter. I dag får hun også penger. Til forskernes store forbauselse har hun begynt å spare pengene for å kunne kjøpe flere appelsinbåter.
NRK1 lørdag kl 22.05

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/Internett)
Den kjente primatforskeren Jane Goodall er tydelig imponert over det sjimpansen Ai har lært ved universitetet i Kyoto.

Japansk produksjon
For mer informasjon: Gunilla Gaarder, Faktaavdelingen, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer