Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 5. desember 2008 kl 20.00 Film: Å, for en bursdag!

Tenåringsjenta fra 80-tallet

Molly Ringwald, tenåringsdronningen av Hollywood på 80-tallet (Foto: Channel Prod./Universal Prod.)
Molly Ringwald, tenåringsdronningen av Hollywood på 80-tallet (Foto: Channel Prod./Universal Prod.)
For 20 år siden var Molly Ringwald alle tenåringsgutters rødhårete drøm. Hun spilte i flere filmer på 80-tallet, blant annet denne. Her er hun Samantha Baker som våkner opp på sin 16-årsdag, bare for å finne ut at familien har glemt dagen hennes.

Foreldrene er bare opptatt av søsterens forestående bryllup, og Samantha er skuffet over familien. Men hun synes kjærligheten er vanskeligere å takle. Samantha er avstandsforelsket i en eldre gutt på skolen, Jake Ryan, som ikke ser i hennes retning. Nerden Farmer Ted derimot er forelsket i henne.

Besteforeldrene kommer for å overvære bryllupet, og Samantha må sove på sofaen. Men heldigvis fins det fester, og når mørket faller på, svinger hun seg på dansegulvet på skolen til (nå nostalgiske) klassiske poplåter fra 80-tallet. Mens hun danser, oppdager hun at Jake ser på henne og smiler…

Samantha tolker smilet galt, og i korridoren møter hun Farmer Ted som er mer enn villig til å høre på henne. Hun kommer sent hjem, og møter faren som ber om unnskyldning for å ha glemt dagen hennes. Mens hun sover, skjer mange ting, og morgendagen byr på store overraskelser.

Om filmen
På 80-tallet herjet en gruppe unge skuespillere Hollywood. De ble ofte omtalt som "The Brat Pack", og bestod av blant andre Emilio Estevez, Rob Lowe, Demi Moore og Tom Cruise. Og det kvinnelige midtpunktet i gjengen var den rødhårete skjønnheten, Molly Ringwald.

Det var hysteriske tilstander rundt fenomenet Ringwald. Med en egen fanklubb (kalt Ringlets) som farget håret sitt oransje og kledde seg i Molly-inspirerte klær. I 1986 hadde Time Magazine skuespillerinnen på forsiden under tittelen "Prinsessen av Brat Pack". Ringwald var på toppen av karrieren, men skulle snart gli ned i glemselen enda raskere enn hun hadde klatret opp.

Amerikansk komedie (1984)
Originaltittel: "Sixteen Candles"
Med Molly Ringwald (Samantha Baker), Justin Henry (Mike Baker), Michael Schoeffling (Jake), Haviland Morris (Caroline), Anthony Michael Hall (Farmer Ted), Paul Dooley (Jim Baker) og Carlin Glynn (Brenda Baker)
Regi: John Hughes
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no