Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 23. august 2005 kl 23.15 Utsyn: Tre rapporter fra verden

Reporter – med fare for livet

Reporterens yrke kan være farefullt – bildet viser dagens situasjon i Irak. (Foto: WGBH International)
Reporterens yrke kan være farefullt – bildet viser dagens situasjon i Irak. (Foto: WGBH International)
Yrke, reporter. Det kan innebære livsfare. En amerikansk dokumentar tar oss med til tre av verdens mest farefulle områder å arbeide i for journalister: Irak, Sudan og Kina.

I Irak er mer enn et snes journalister kidnappet de siste årene. Et førtitall reportere og folk tilknyttet media er drept der. Noen hundre er fortsatt på plass for å rapportere om utviklingen i Irak, og de løper en meget stor risiko.

Rory McCarthy er den britiske avisen The Guardians mann i Irak: "Det blir bare mer og mer frustrerende å være her," forteller han. Dexter Filkins rapporterer for New York Times og er en av dem som følger med de amerikanske troppene rundt om i landet. Farene han utsettes for er mange, noe som framgår med all mulig tydelighet av kveldens dokumentar.

"Somalisering"
Vi blir med den amerikanske reporteren Amy Costello til Sudans dødsmarker i Darfur, hvor mer enn 70 000 mennesker har mistet livet og mer enn to millioner mennesker er på flukt. Vi følger med på en farefull ferd mellom de stridende partene Janjaweed, Sudan Liberation Army og regjeringsstyrkene, samt troppene fra African Union som er den eneste fredsbevarende styrken i området.

En rådgiver for landets president forteller at man frykter en "somalisering" av Sudan.

Kinas muslimer
I Xinjiang-provinsen som grenser mot Mongolia og deler av Russland i nord, bor det åtte millioner muslimer, kjent som uighurer. Kinesiske myndigheter hevder at uighur-terrorister forsøker å lage et nytt Tsjetsjenia av Xinjiang.

Kinesiske myndigheter tillater ikke utenlandske journalister å rapportere fra Xinjiang om uighurenes virksomhet og den politiske situasjonen der. Vi følger journalisten Serene Fang på et oppdrag dit. Hun er nødt å reise som turist med skjult kamera og oppnår kontakt med en representant for uighurene.

Et vågestykke i et område hvor dissidenter blir henrettet og angiveri er daglig kost.

Amerikansk dokumentar (2005 )
Originaltittel: Frontline World 401 – Iraq, Sudan, China
Produsert av: WGBH International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57