Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. august 2005 kl 22.05 Gudfedre og sønner - av Marc Levin

Chicago-blues

Chicago blues – allerede på 60-tallet besøkte The Rolling Stones sitt forbilde Muddy Waters hos Chess Records i Chicago. (Foto: CS Associates)
Chicago blues – allerede på 60-tallet besøkte The Rolling Stones sitt forbilde Muddy Waters hos Chess Records i Chicago. (Foto: CS Associates)
Nye opptak fra bl.a. Chicago Blues Festival og sjeldne arkivopptak med Chicago-bluesens storheter er noe av det vi får oppleve i kveldens program som er viet den amerikanske filmregissøren Marc Levin.

- Chicago-bluesen og de gamle Chess-platene har stått mitt hjerte nær helt siden jeg var en guttunge, sier Marc Levin i sin kjærlighetserklæring til den amerikanske bluesmusikken. - Jeg var bare 13 – 14 år gammel da jeg begynte å lytte til denne spennende musikken, den hadde elementer i seg av noe som skremte meg, noe med sex, noe med frigjøring, noe som var skapt av bohemer og kjellermennesker. Men jeg visste ennå ikke at denne musikken kom fra Chicago.

En egen sound
Levin sier at det er en egen sound på de gamle Chess Records-innspillingene. - Det dreier seg om folk som Muddy Waters, Howlin' Wolf, Little Walter, Koko Taylor, Chuck Berry og Bo Diddley. Disse innspillingene åpnet en helt ny verden for meg.

I filmen møter han etterkommerne til Leonard Chess, mannen som var med å grunnlegge det sagnsomsuste plateselskapet som Rolling Stones besøkte straks de kom til Chicago på 60-tallet. Gjennom ti stormfulle år ble Leonard Chess manager for The Rolling Stones.

Regissøren Marc Levin trekker også forbindelseslinjene fram til våre dagers utøvere, f.eks. Cuck D i Public Enemy og Marshall Chess (sønn av Leonard Chess). Arkivmaterialet i filmen omfatter opptak med Paul Butterfield Blues Band, Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Koko Taylor, Otis Rush, Magic Slim, Ike Turner og Sam Lay.

Programmet er sendt tidligere.

The Jon Spencer Blues Explosion, Cassandra Wilson, and others.
Amerikansk dokumentar (2003)
Originaltittel: Godfathers and Sons – Marc Levin (5:7)
Produsert av: CS Associates
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

LENKER
  • Les mer