Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. januar 1999 kl 22.00 Ildprøven - den syngende bonden

Ildprøven - den syngende bonden (t)

NRK1 Tirsdag 26. januar kl 22.00
Ildprøven - den syngende bonden

Et naturtalent
Tenoren Niels Jørgen Riis funderer på hvordan han skal kunne overvinne sin sjenanse, og virkelig spille ut overfor sin kvinnelige motspiller i \"La Boheme\". Niels Jørgen er opprinnelig agronom og født på en bondegård på Bornholm.
Den syngende bonden Niels Jørgen Riis fra Bornholm var i ferd med å skrive sin særoppgave ved Den Danske Kongelige Veterinære Landboskole da han fikk ideen om å sende en søknad til Det Kongelige Teaters Operaakademi i København.
Det er svært vanskelig å komme inn på Operaakademiet. De aller fleste søkerne har først gått på Musikkonservatoriet, som også er et nåløye. Men Niels Jørgen klarte prøven, og kom inn på Operaakademiet.

Et nytt liv
Han la særoppgaven om \"non food afgrøder i dansk landbrug\" til side, droppet planen om å bli landbrukskonsulent i provinsen og begynte i stedet sin utdannelse på Operaakademiet.
- På Landbruksskolen hadde jeg ikke bruk for å vise følelser, men det hadde jeg på Operaakademiet. Og det var vanskelig, svært vanskelig. Plutselig skulle jeg bryte sammen og gråte på kommando, mens min lærer og mine medelever så på. Det holdt nesten på å knekke meg i begynnelsen, forteller Niels Jørgen Riis.

Sang arier på traktoren
Danmarks Radio har fulgt den syngende bonden de siste halvannet år på Operaakademiet. Vi er med ham under prøvene, under de avsluttende eksamener og vi blir med til familiens gård på Bornholm - den lille danske øya i Østersjøen, langt fra resten av Danmark - hvor han kjører traktor og forteller om sin oppvekst på landet.
- Den gang tenkte jeg ikke på at jeg kunne komme til å synge profesjonelt. Det var bare en fantasi. Men når jeg var alene på traktoren, sang jeg alle de store ariene for full hals. I gymnaset ville mine klassekamerater ha meg opp på en scene for å synge, men jeg nektet. Det turte jeg simpelthen ikke.

Ferdig i sommer
I sommer ble Niels Jørgen ferdig på Operaakademiet. Enkelte av de ferdigutdannede elevene blir tilbudt ansettelse på Det Kongelige Teater. Den syngende bonden var blant de utvalgte. Han er nemlig et stort naturtalent. Vi ser ham blant annet i Wagners \"Mestersangerne\".
Operautdannelsen har betydd mye for Niels Jørgen Riis.
- Jeg var simpelthen tvunget til å finne ut av hvem jeg egentlig er, for å kunne fremstille andre typer på scenen troverdig, sier han.

Om serien
\"Ildprøven\" er en nordisk serie om fire avgangsklasser ved noen av Skandinavias mest etterspurte skoler. Det handler om avsluttende
prøver i dans, kunst, opera og mote. Alt skjer samtidig noen hektiske uker våren 1998 i Skandinavias hovedsteder.
Det er store drømmer i de nordiske vårkveldene.
NRK1 tirsdag kl 22.00

Bilde (elektronisk via NTB/Data-tv/internett)
Niels Jørgen Riis - bonde og operasanger. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Nordisk kulturdokumentar
Dans k produksjon
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83