Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 19. februar 2005 kl 19.55 Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer

Møter Karl XII og gamasjene

Karl XIII i Åsleik Engmarks skikkelse. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Karl XIII i Åsleik Engmarks skikkelse. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I kveld går det virkelig bra for Gaus, Roms og Brumund. For første gang i historien, og kanskje siste, opplever de selveste Karl XII på svært nært hold. Og kongens gamasjer er enda nærmere. Så nær at de nesten er til å ta og føle på.

Og det er nettopp det brødrene Dal gjør. I en dristig operasjon knabber de gamasjene rett foran nesen på Hans Majestet og stikker. Men selvfølgelig går ikke alt etter planen. Historien spiller dem et puss, med det fatale resultat at gamasjene forsvinner ned i historien igjen.

Så går det slag i slag, bokstavelig talt. Karl XIIs hær gjør seg klare til å angripe Fredriksten festning i desembernatten, men en bagatellmessig hendelse fører til katastrofe for svenskene. Det gjør det derimot ikke for våre tre helter. Alt ser lyst ut, men bare et øyeblikk. For døren sparkes opp og alt annet enn lystige herrer står plutselig i rommet.

Om serien
Brødrene Gaus, Roms og Brumund Dal er tilbake på NRK1 med nye eventyr ti lørdager fremover. Denne gangen reiser de i tid for å finne Karl XIIs gamasjer som har vært sporløst forsvunnet siden han led nederlag ved Fredriksten festning i 1718.

Da Norge ble selvstendig og skrev under traktaten med Sverige i 1905, var det noe med liten skrift som ble oversett: Dersom gamasjene ikke er på plass til 100-årsjubileumet 7. juni 2005, tilfaller nasjonen nabolandet igjen.

Brødrene Dal er plutselig midt i et nytt eventyr: De må finne Karl XIIs gamasjer før det er for sent.

Egenprodusert familieserie fra NRK Barn og Ungdom
Medvirkende: Knut Lystad, Lars Mjøen, Trond Kirkvaag, Agnes Kittelsen, Martin Loic Lotherington, Mads Buer, Johannes Joner, Grethe Kausland, Åsleik Engmark, Linn Skåber, Frank Jørstad, Sigve Bøe, Anne-Cath. Vestly, Helge Reiss og Tom Mathisen.
Regi: Torunn Calmeyer Ringen
Prosjektleder: Annelene Søyland
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10

Vises også i Nett-TV.