Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. januar 2008 kl 19.55 Berulfsens pengebinge: Penger koster

Skatter og avgifter

Torkjell Berulfsen og en konge med skattbelagte snabelsko. (Foto: Nordisk Film)
Torkjell Berulfsen og en konge med skattbelagte snabelsko. (Foto: Nordisk Film)
Et gammelt ordtak sier at det er ingenting som er så enkelt som å telle penger ut av annen manns pengepung. Dagens program handler om skatter og avgifter.

Det er bare fantasien som setter grenser for hva som gjennom historien har vært skattlagt i en aller annen form. En snurrig fotnote i beskatningens forvirrende verden er fra 1087 da grev Foulio av Anjou i Frankrike fikk laget det første par snabelsko for å dekke over en kul på foten. En hoffskomaker i England tok opp ideen og dannet grunnlaget for en skomote som holdt seg nesten i 300 år. Men da stat og konge kom inn i bildet, ble det på 1300-tallet bestemt at kun grever kunne flotte seg med opptil 24 tommer lange snabler. Menigmann betalte skatt for hver tomme, og derfra kommer uttrykket "å leve på en stor fot".

Torkjell Berulfsen forteller denne og andre anekdoter om skatt og avgift i kveldens program. I Frankrike var Solkongens skattesystem utgangspunktet for hans mulighet til å boltre seg i luksus, men det var også grunnlaget for revolusjonslyst hos folket.

I fredelige Norge tar det til gjengjeld åtte timer å beregne skatten til Oslos 400 000 skatteytere. Det er litt over 0,07 sekunder på hver av oss. Nok til å føle seg betydningsfull, flirer Berulfsen.

Om serien
Med utgangspunkt i Torkjell Berulfsens slentrende, informative og assosiative stil inviteres seerne til en reise i pengenes historie - fra enkle byttemidler som stein og kakaobønner til dagens "virtuelle" nettpenger på plastkort. Berulfsen skal vise at penger alltid - også i dag - angår absolutt alle og styrer våre liv. Visste du at regjeringer har drevet med falskmyntneri? - At en svensk 10-daler fra 1644 veide 19,7 kg?

Serien deles opp i temaer som skatt, krakk, makt, børs, gambling og byttemiddel - for å nevne noen. Historiske fakta parallellføres med dagens situasjon, gjenkjennbar og lett forståelig for seeren. Som i foregående serier vil det bli brukt ironiske, humoristiske "rekonstruksjoner", og vi vil reise jorda rundt for å sette begrepet penger i et bredest og mest mulig allmennmenneskelig perspektiv.

Førsteamanuensis Svein H Gullbekk ved Kulturhistorisk museum ved UiO er seriens medforfatter og medvirker gjennom hele serien.

Underholdningsserie i 8 deler
Produsert for NRK av Nordisk Film (2007)
Prosjektleder: Hanne Hopland
Manus og regi: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79,
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no
Blir også sendt onsdag 30. januar på NRK2