Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. desember 2004 kl 23.25 Winter: Dans med en engel

Makaber dødsdans

Erik Winter (Johan Gry) etterforsker to brutale mord. I bakgrunnen Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) og Fredrik Halders (Lennart Jähkel). (Foto: Sofia Sabel, SVT)
Erik Winter (Johan Gry) etterforsker to brutale mord. I bakgrunnen Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) og Fredrik Halders (Lennart Jähkel). (Foto: Sofia Sabel, SVT)
En ung svensk mann er funnet brutalt myrdet i London, og det samme har skjedd med en ung engelskmann Göteborg. Sjefsetterforsker Erik Winter og hans team leter etter forbindelsen mellom drapene.

Begge de drepte er funnet på spartanske hotellrom, og mordene ser ut til å ha skjedd på samme måte. Blodige fotspor tyder på at en makaber dans har funnet sted i rommene. Dessuten viser spor etter et kamerastativ på at de begge har blitt filmet.

Etterforskningen fører Winter og hans britiske kollega Macdonald (Liam Neeson) langt inn i Göteborg og Londons underverden.

Om serien
Fire søndager fremover samt to dager i romjulen blir det gjensyn med "Winter", med den stilige kriminaletterforskeren Erik Winter som hovedperson.

"Winter" er tidenes mest sette kriminalserie fra Sveriges Television. Den svenske suksessforfatteren Åke Edwardsons tre første bøker om Erik Winter ligger til grunn for serien, som er på seks timelange avsnitt – to per bok.

Erik Winter (Johan Gry) er 37 år, ungkar og bor i Göteborg. Han er en flott kar i dyre dresser, lytter helst til jazz og lager italiensk mat. Han har ingen alkoholproblemer, heller ikke er han kynisk og desillusjonert som så mange krimhelter. Han er en mann med selvinnsikt og innlevelse, riktignok med et noe komplisert forhold til kvinner.

Winters team består av Bertil Ringmar (Krister Henriksson), som er ringreven på laget og en trygg bjelke for Winter. Fredrik Halders (Lennart Jähkel) er en temperamentsfull mann, og nokså frustrert over tilværelsen etter en skilsmisse. Den målrettede Aneta Djanali (Maria Kuhlberg) er Halders rake motpol, samtidig som de to er mer opptatt av hverandre enn de er villige til å innrømme. Lars Bergenhem (Niklas Hjulström) er den yngste på Winters team, og nokså usikker både profesjonelt og sosialt.

Sentral i serien er også legen Angela (Ulricha Johnson), som Winter har et forhold til uten at han helt er villig til å forplikte seg.

Svensk kriminalserie etter Åke Edwardsons bøker
Originaltittel: Kommissarie Winter
Produksjon: SVT Drama i Göteborg (2001)
Regi: Björn Gunnarsson
I rollene: Johan Gry, Krister Henriksson, Lennart Jähkel, Maria Kuhlberg, Niklas Hjulström, Ulricha Johnson m.fl
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51, 95 10 02 99