Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. mai 2004 kl 22.10 Hornblowers eventyr

Havets ridder i hardt vær

Den tapre sjøoffiseren Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) er tilbake i åtte nye episoder. (Foto: Granada/ITV)
Den tapre sjøoffiseren Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) er tilbake i åtte nye episoder. (Foto: Granada/ITV)
Hopp om bord og bli med på nye eventyr med den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower! Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder. Denne gang havner vår helt i fengsel, anklaget for mytteri.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for den britiske eventyrserien om Horatio Hornblower. I rollen som den heroiske hovedpersonen møter vi også denne gang den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd.

"Hornblowers eventyr" er et forrykende drama fra den gang England fortsatt regjerte på verdenshavene, og der hovedpersonen i ett og alt handler utfra mot, ærlighet, lojalitet og lidenskap. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serien som starter nå, ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

I fengsel
Vi befinner oss i året 1802, og det har gått ni år siden den da 17 år gamle Horatio Hornblower begynte som kadett i den britiske flåten. Nå har han steget i gradene til løytnant, men idet serien starter, befinner han seg bak lås og slå i Jamaica. I fengselet får han besøk av sin tidligere overordnede, kaptein Pellew (Robert Lindsay), og gjenopplever de dramatiske hendelsene som førte til at han ble fengslet for mytteri og nå har en dødsdom hengende over seg.

Sentralt i handlingen står kapteinen på Hornblowers skip, den paranoide James Sawyer (David Warner). Han er en legendarisk krigshelt, men styres av voldsomme humørsvingninger og driver sine menn med jernhånd.

Under et oppdrag til Vestindia blir situasjonen prekær. Sawyers innfall blir stadig mer forrykte og grusomme, og Hornblower og hans offiserkolleger får problemer med å utføre sine oppgaver. Besetningen på skipet trues både av indre splittelse og ytre farer. Noe må gjøres…

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (30) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange norske tv-seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere".

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower
Serie 2 og 3 (Mutiny/Retribution, Loyalty/Duty)
Produksjon: Granada (2001)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, David Warner, Paul McGann og Philip Glenister
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99