Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 21. mars 2011 kl 21.30 Bibliotektyven

Svarte penger


Bibliotekar John har reist til Amsterdam for å selge unna noen av bøkene han har stjålet fra Kungliga Biblioteket. Pengene han tjener gjør at livet endrer seg drastisk.

John glir inn i en helt ny livsstil. Samtidig oppdager Johns kolleger på Kungliga Biblioteket at en rekke bøker mangler. En av de kvinnelige medarbeiderne mistenker at bøkene er stjålet av en av bibliotekets medarbeidere, og en intern utredningsgruppe starter arbeidet med å avsløre hva som har hendt.

Om serien:
John (Gustaf Skarsgård) er en ambisiøs og begavet forsker på det litteraturvitenskaplige instituttet ved Stockholms universitet. I motsetning til sine kolleger har han vokst opp under sparsomme forhold, og John har en ubehagelig følelse av å bli urettferdig behandlet på grunn av sin bakgrunn. Når han så søker ansettelse ved Kungliga Biblioteken, bytter han etternavn – det første steget i en forvandling fra den bortkomne forskeren til en verdensvant sosial klatremus og boktyv.

John får jobben på Kungliga Biblioteket men innser snart at hans økonomiske situasjon ikke blir bedre av den nye jobben, tvert imot. Men John er dyktig og ambisiøs og avanserer raskt. Dette gir ham tilgang til de enorme magasinene med millioner av verdifulle verker. John skjønner at han ganske enkelt kan stjele bøker ut fra samlingene uten særlig risiko for å bli oppdaget. I begynnelsen er det bare ment som tilfeldige lån, og John planlegger å kjøpe bøkene tilbake. Men etter hvert som John skaffer seg dyrere vaner, blir han avhengig av de nye pengene. Det er bare et spørsmål om tid før noen oppdager hva det er som pågår.

Svensk serie fra SVT (2010)
Originaltittel: Bibliotekstjuven
Regi: Daniel Lind Lagerlöf
Manus: Malin Lagerlöf
I rollene: Gustaf Skarsgård, Reuben Sallamander, Gunilla Röör, Maria Kulle, Lil Terselius, Claes Ljungmark og Liv Mjönes.
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl / 924 03 873 / 23044576
TV-seere kan kontakte: Publikumsservice/ 815 65 900