Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 30. mars 2013 kl 20.30 En tater på vandring

Et vandrerfolks historie


Elias Akselsen er artist, trubadur og sangevangelist, og regnes som Norges fremste formidler av taternes historie og tradisjoner. Dette er den første dokumentarfilmen som er laget om og med dem.

Akselsen forteller åpent om barndom og oppvekst, tapt skolegang, livet som identitetsløs på flukt, alkohol- og rusproblemer, fengselsopphold, forfølgelse av sitt folk, sin egen familie og av ham selv.

Vandring langs minnene
I programmet tar Elias Akselsen TV-seerne med til flere steder som minner om den gang han var "taterunge": fellesgraven "Skammens stein" på Ris kirkegård i Oslo, en skogsløe med kalde vinterminner på Namnå i Solør, en gammel danseplass nær svenskegrensen inne på Finnskogen – og sitt hjem i Skarnes i Sør-Odal.

Minnes kulturelt tap
Akselsen gjør betraktninger om sitt folks tap av eget språk, håndverkstradisjoner, klesdrakter, musikk og kultur og kirken og politikernes langvarige kamp for å gjøre dem til buroer (fastboende) med "fin fasong".

Anerkjent musiker
Fra sine mange år i Sverige forteller Akselsen også fra sitt lange vennskap med trubaduren Cornelis Vreeswijk. I programmet får vi også oppleve Elias Akselsens sjelfulle sangstemme som gjennom årene har begeistret og beveget et stort publikum og mange musikkjournalister.

I 2003 fikk hans juleplate "Her kommer dine arme små" terningkast 6 av hele 16 musikkanmeldere – visstnok enestående i norsk platehistorie.

Dokumentaren er sendt tidligere.

Norsk dokumentarfilm fra 2010.
Regi ved Sigbjørn Tveite (Elias Akselsens mangeårige plateprodusent).
Presseansvarlig: Aesha Ullah,tlf 23 04 93 75/414 14 653
TV-seere kan henvende seg til: Publikumsservice,tlf: 815 65 900.