Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. februar 2006 kl 22.30 Ansikt til ansikt: Åse Kleveland

Sjenanse og verdighet

Morten Krogvold møtte Åse Kleveland i hennes Värmland. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold møtte Åse Kleveland i hennes Värmland. (Foto: Morten Krogvold)
Morten Krogvold møter Åse Kleveland i Ländserud i Värmland. Hun snakker om sjenansen ingen tror hun har, hennes forkjærlighet for fiske og telefonen fra daværende statsminister Gro Harlem Brundtland om stillingen som kulturminister. Og ikke minst: telefonen som ikke kom da statsministeren frivillig gikk av i 1996.

Åse Kleveland har vært modig i sine yrkesvalg. Hun har valgt å stikke hodet fram i ansvarsfulle stillinger, men det har ikke tynget henne. Tvert i mot, hun mener at det verste er å være uten kontroll over sitt eget liv og sin egen vei.

Ledelse med verdighet
Bare én gang har hun grått over arbeidsrelaterte ting, og det var da hun måtte gå av som kulturminister. Ett døgn etter at Gro Harlem Brundtland fratrådte som statsminister, hadde Kleveland fortsatt ikke hørt noe, og hun skjønte at også hun måtte overlevere vervet til en annen.

– Å ikke være verdt en telefon, sier hun. – Man skal ikke ta verdigheten fra et menneske.

Episoden har hun tatt lærdom av i sitt eget virke som leder, men det er mer enn karrierekvinnen Kleveland vi møter i denne dokumentaren. Et av de vakreste øyeblikkene er når hun synger godnatt-sang for kyrne, slik hun gjør hver kveld.

Om serien
Det klart for en ny runde med personlige møter mellom fotografen Morten Krogvold og flere av våre mest kjente og kjære kulturpersonligheter. Denne gangen skal også en politiker, en svenske og helt orkester foran hans kameralinse.

Morten Krogvold er en av landets mest anerkjente fotografer. Han er kjent for å få både kongelige og andre til å la nye sider av seg selv komme til uttrykk i bildene. I "Ansikt til ansikt" tar han dette et skritt videre og lar foto-objektene åpne seg foran tv-kameraene på en helt unik måte. Hans metode er samtalen, i jakt på en indre motor og engasjementet hos sine objekter. Så trykker han på avløserknappen og øyeblikket "fryses". Resultatet blir et flersidig portrett, både gjennom samtale og fotografi.

Gjennom vinteren og våren møter vi Odd Børretzen, Åse Kleveland, Thorvald Stoltenberg, Ingrid Lorentzen, Jan Jönson, Kari Bremnes, Brazz Bros og Wenche Foss.

Tidligere serier med "Ansikt til Ansikt" gikk høsten 2003 og vinteren 2004.


Innkjøpt portrettserie i åtte deler (2005)
Produsert av Fabelaktiv AS
Produsent: Terje Nilsen
Regi: Ninja Benneche
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252