Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. mars 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Barna fra krigen

Hva gjør vi for barna?

Parwana (12) holder tankene rundt krigen i hjemlandet for seg selv. (Foto: Cecilie Rego)
Parwana (12) holder tankene rundt krigen i hjemlandet for seg selv. (Foto: Cecilie Rego)
- Noen ganger sitter jeg bare på rommet mitt og gråter. Jeg vil ikke be mamma og pappa om hjelp. De må ikke bli lei seg, forteller 12 år gamle Parwana. I Norge har vi over 11 000 flyktningebarn. Mange av disse er påført traumer vi knapt kan forestille oss.

Hvis norske barn blir utsatt for overgrep eller traumatiske hendelser, forventer vi at de får hjelp til å bearbeide dette. I følge FNs barnekonvensjon har alle barn som er fysisk eller psykisk skadet i krig eller konflikter, rett til rehabilitering. Mange flyktningebarn i Norge lider i stillhet.

Vonde tanker
I Oslo bor 12 år gamle Parwana. Hun har flyktet fra Afghanistan med familien sin, og liker å bo i Norge og å gå på skolen. Men når hun tenker på hjemlandet sitt, blir hun trist. Hun har fortsatt slektninger igjen i det krigsherjede landet, og storesøsterens mann er savnet i Afghanistan. I Norge sliter faren fortsatt med plager etter at han ble skutt av Taliban-soldater, moren gråter så mye, og lillebroren hennes vil ikke sove alene. De vonde tankene rundt krigen holder hun for seg selv, fordi hun ikke vil at foreldrene skal bli lei seg.

Traumer
I Telavåg, utenfor Bergen, bor 15 år gamle Mubariz. Han har rømt sammen med familien sin fra Kabul i Afghanistan. I flere år levde de i skjul i Kabul. Faren var i fengsel, og moren forsøkte å overleve med syv barn. De hadde ikke mat, og måtte stadig flykte fra Taliban. Både moren og barna ble mishandlet på det groveste, og ingen av dem trodde at de ville overleve. Nå er de trygge i Norge, men hvordan skal man leve videre med alle minnene? Mubariz er en av få som får hjelp til å bearbeide traumene. Han deltar i terapi ledet av psykologene Magne Raundalen og Marianne Straume.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Cecilie Rego og Gry Kårstad
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96