Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. mars 2006 kl 20.45 Typisk norsk

Tabloidenes forsideduell

I kveld møter Petter Schjerven mannen som skriver raskere enn sin egen skygge. (Foto: Ole Kaland, NRK)
I kveld møter Petter Schjerven mannen som skriver raskere enn sin egen skygge. (Foto: Ole Kaland, NRK)
"Kokk kniv-amok på penis" og "Puppefradrag for fulle mugger" – er det poesi eller tullball? Deskjournalistene i VG og Dagbladet legger ned mye arbeid i en god overskrift. Hvem er best? I kveld er det duket for duell.

Et utall mennesker i Norge jobber med språk hver dag. Petter Schjerven treffer noen av dem og utfordrer de deskansatte i Dagbladet og VG. Hvem skriver de beste forsidene? Og er det mulig å skrive like fort som vi snakker? For direkteteksterne i NRK er nemlig dette en vanlig del av arbeidsdagen.

For Eivind Hellstrøm på Bagatelle er matfransken et uunnværlig partitur. For ham er en "boef hachis à la cendre innsvøpt i en barkis grillet, på en seng av salade vert", det samme som en vanlig hamburger for hvermannsen.
I Typisk norsk undersøker vi hvor langt man kommer på restaurant uten mellomfag i fransk.

Og, hva har Arne Scheie og Egil Drillo Olsen til felles med Bjørnstjerne Bjørnson? Jo, en stor svakhet for bøyningsformen historisk presens. Fotball hadde blitt gørrkjedelig om man ikke hadde denne sære bøyningsformen å kommentere kamper i. Men nå er formen i ferd med å avløses av den litt mer ungdommelige "hysterisk presens".

Ukens gjest er Ellen Holager Andenæs.

Om serien
Språk er kultur. Språk er kommunikasjon. Språk er identitet. Språk er viktig. Til og med norsk er viktig. Men hva er egentlig typisk norsk? I de forrige rundene av programserien ble ikke svaret gitt, så det er altså god grunn til å lage en serie nye programmer om det norske språket. I kjent stil vil derfor Petter Schjerven lose oss gjennom faste poster som ukens gjest, ukens liste og ukens uttrykk.

Norsk underholdningsserie 2006
Produsert av: Rubicontv
Programleder: Petter Schjerven
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80LENKER
  • Les mer