Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. januar 2005 kl 19.55 Canada på tvers: Med hundeslede i Nordvestpassasjen

Lars Monsens ekstreme villmarkstur

Dette er ruten. Drøye 8000 kilometer tvers over Canadas villmark. God tur. (Illustrasjon: Miki Promislow)
Dette er ruten. Drøye 8000 kilometer tvers over Canadas villmark. God tur. (Illustrasjon: Miki Promislow)
De fleste mener neppe at 8000 kilometer for egen maskin gjennom noen av klodens mest øde villmarksområder, i ekstreme temperaturer, og med ulv og bjørn luskende i buskene, høres særlig fristende ut. For Lars Monsen var det den perfekte utfordring. I denne serien følger vi eventyreren gjennom seks programmer.

Canada fra kyst til kyst er i luftlinje omtrent 6500 kilometer, noe som tilsvarer ca 8000 kilometer på landjorden. En stor del av distansen er totalt ubebodd, og enkelte partier er utenfor rekkevidde for fly. Der er man fullstendig overlatt til seg selv, bortsett fra alt viltet: Det vrimler av svartbjørn, isbjørn og ulv, foruten elg og mindre dyr, samt mengder med fisk.

Mygg og issørpe
Terrenget preges av et utall vann, elver og innsjøer, en del av dem er ikke avmerket på kartet. Om sommeren er det i tillegg enorme våtmarksområder, noe som tiltrekker svermer av insekter. På vinteren frosser vannet til is eller issørpe, gradestokken kan nærme seg 60 minus og vinder forsterker kulden ytterligere. Det er livsfarlig å bevege seg utendørs med mindre man er godt trent, har godt utstyr og ikke minst respekt for naturen.

Åtte års forberedelser
Det er i dette terrenget Lars Monsen og hans seks hunder skal tilbringe de neste årene. Til fots, på hundeslede, på ski eller i kano skal de ta seg fra nordøst-Alaska til Labrador-kysten. En nærmest umulig oppgave, og langtfra ufarlig for både to- og firbente. Det er om å gjøre å være best mulig forberedt, og samtidig forvente det uventede.

Etter åtte års forberedelser er han klar. Starten går fra Kaktovik på Barter Island i Alaska. Endepunkt er Goose Bay på Labrador-halvøya ved Newfoundland. Han beregner å bruke fra 18 til 42 måneder på hele turen.

I Alaskas isøde
Første etappen er 550 kilometer fra havisen og inn i skogene i Nordvest-territoriet. Underveis må han håndtere navigering i isødet, finne brensel og skaffe mat, ta seg av hundene og helst unngå ublide møter med pågående rovdyr. Han skal snart erfare at en sulten svartbjørn kan være svært så nærgående...

Lars Monsen
Lars Monsen er en av Norges mest kjente eventyrere. Han har tilbragt mer enn 3400 døgn i villmarken, over halvparten av dem om vinteren. Mange av hans ekspedisjoner foregår nord for polarsirkelen, i vilt, tøft og ugjestmildt terreng.

Monsen har blant annet gått Norge på langs, over Alaska til fots, padlet gjennom Katmai nasjonalpark i Alaska to ganger og gått 900 kilometer gjennom Norge, Sverige og Finland. Han livnærer seg som frilansjournalist, forfatter, instruktør, foredragsholder og profesjonell eventyrer. Lars Monsen er født i Oslo i 1963.

Samproduksjon mellom NRK Underholdningsavdelingen og f (x) Produksjoner (2005)
Programleder: Lars Monsen
Regi: Fridtjof Kjæreng
Prosjektsjef: Ivar Ragne Jenssen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79,