Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. september 2012 kl 19.45 Ut på tur til Helgeland

Øyhopping på Helgelandskysten


-Først falt jeg for en helgelending, og så forelsket jeg meg i hele Helgeland, sier programleder Ingrid Langeland Olderbakk.-

Hun er oppvokst og bor i Bergen, men har tilbrakt de ti siste sommerferiene i denne regionen. I sommer fikk Ingrid oppfylt drømmen om å dra på øyhopping på Helgelandskysten.

Fra Vega til Træna
Ingrid starter reisen med å hoppe på hurtigbåten fra Brønnøysund til Vega. De siste årene har det blitt veldig populært å sykle her, og det er lett å forstå hvorfor: Vega har nemlig mange sykkelvennlige veistrekninger, og bare to bakker!

Gårdbruker og turistguide Heidi Hansen tar Ingrid med på en sykkeltur langs frodig kulturlandskap, fine strender og mektige fjell. Deretter tar de to jentene turen opp til Gullsvågfjellet, og fra den over 700 meter toppen er utsikten mot Vega-øyene fabelaktig. Denne skjærgården er kommet på Unescos liste over steder som har stor betydning for menneskeheten, blant annet på grunn av den lange tradisjonen med ærfugldrift.

Fremdeles er det fuglevoktere på mange av øyene, og Ingrid besøker dunværet Lånan der hun får en innføring i dunsanking og rensking av det ettertraktede og verdifulle edderdunet.

Gjestfrihet i øyriket
I dag er mange av øyene fraflyttet, men om sommeren er det et yrende liv av hyttefolk og båtfolk. Overalt hvor Ingrid kommer, møter hun gjestfrie øyværinger.

Hun blir med ut i øyene for å merke havørnunger sammen med Runar Jostein Omnø fra Statens Naturoppsyn. I Husvær besøker hun Havnomaden, et kajakk-senter drevet av padleentusiastene Inge og Bent Skauen. Husvær er et eldorado for kajakk-padlere, og Ingrid får en padletur hun aldri kommer til å glemme, mellom et mylder av øyer med så grunne områder at noen av dem bare kan padles på flo sjø.

Friluftsliv og festivaltid
Turmulighetene er mange på Helgelandskysten, og på Herøy får Ingrid oppleve utsikten mot De syv søstre fra hesteryggen. På Dønna prøver hun å få ørret på kroken sammen med ildsjeler i den lokale jakt-og fiskeforeningen, og på Lovund må hun selvfølgelig en tur opp i lundeura for å komme nær de morsomme og vakre lundefuglene.

Øysamfunnet Træna
Reisens siste mål er Træna, et øysamfunn langt ute i havet. Hver sommer kommer flere tusen ungdommer fra inn-og utland til Trænafestivalen. Ingrid slår følge med en gjeng festivaldeltakere som har bestemt seg for å komme til topps på Trænstaven. Og mens Ingrid Olavas sang toner ut fra Kirkhelleren kommer klatregruppen til topps på Trænas høyeste punkt. Der oppe, med blått hav på alle kanter, må selv en patriotisk bergenser si seg enig i at ikke finnes vakrere land enn Helgeland.

Egenproduksjon, 2012.
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, tlf 93496759
Programleder: Ingrid Langeland Olderbakk, tlf 91613637
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900