Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 6. juli 2005 kl 20.55 Trav: V65

Verdens første lydfilm


"Jazzsangeren" er verdens første lydfilm (Foto: Warner Bros.)
I 1926 risikerte Warner Brothers selskapets fremtid ved å investere i det nye lydsystemet Vitaphone. Den første filmen med det nye systemet var "Don Juan", en stumfilm med musikk og lydeffekter. Året etter kom gjennombruddet for lydfilmen med "The Jazz Singer", med Al Jolson i hovedrollen.

Jack Robin (Al Jolson) vil være entertainer og sanger, og bryter med den jødiske, religiøse familien. Moren har fremdeles et hjerte for sønnen, men faren er uforsonlig. På en kveld hvor Jack står foran en av sine største triumfer, får han høre at faren ligger for døden. Jack dropper opptredenen og drar isteden til synagogen, og synger Kol Nidre i farens sted. Filmen lar oss forstå at faren har tilgitt sin sønn.

Om filmen
Bare rundt tjue minutter av filmen er replikker i vanlig forstand, resten er bygget opp rundt Jolsons musikalske numre. Det som imidlertid begeistret premierepublikummet i 1927, var ikke så mye Jolsons sanger som hans improviserte kommentarer, spesielt når han synger "Blue Skies" til sin mor. Tidligere eksperimenter med repliker på film ble ansett som mislykket fordi skuespillerne lød oppstyltet og unaturlig. Men da Al Jolson begynte å prate i vei på en naturlig, konverserende måte skjønte alle at tale på film absolutt hadde noe for seg.

I 1927 hadde ingen film tidligere gjort så stor suksess som "Jazzsangeren", til tross for mange svakheter. Den gjorde også Warner Brothers til Hollywoods ledende filmselskap. Beviset på at "Jazzsangeren" bør ses i sin historiske sammenheng er for øvrig de nye versjonene som ble laget i 1953 og 1980, begge overdrevne sentimentale. Men den største mangelen er at ingen av disse filmene hadde Al Jolson – som til tross for sitt manglende talent som skuespiller – utvilsomt var datidens største musikalske entertainer.

Amerikansk drama (1927)
Originaltittel: "The Jazz Singer"
Med Al Jolson, May McAvoy, Warner Oland, Eugénie Besserer, William Demarest, Otto Lederer
Regi: Alan Crosland
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78